Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

30 mei 2013

Noodwet wethouder Zorg is noodgreep

Cliëntenbelang Amsterdam is geen voorstander van de invoering van een noodwet, zodat gemeenten eerder kunnen beschikken over de gegevens van patiënten die langdurige zorg nodig hebben. Zo niet, dan hebben gemeenten volgens wethouder Van der Burg (Zorg) niet genoeg tijd de bezuinigingen op de langdurige zorg efficiënt uit te kunnen voeren. Van der Burg pleitte begin deze week hiervoor in Den Haag namens de VNG, de G4 en de gemeente Amsterdam. Evenals landelijke cliëntenorganisaties wil Cliëntenbelang Amsterdam juist dat gemeenten meer tijd krijgen om de zaken op orde te krijgen.

Directeur Ad Warnar: “De gemeenten moeten rustig afwachten of de besluiten over de veranderingen in de langdurige zorg ongewijzigd door de Tweede en Eerste Kamer komen. Als blijkt dat er dan te weinig tijd is, jammer, maar dan moeten de wijzigingen later doorgevoerd worden.

Wij plaatsen sowieso vraagtekens bij de zorgvuldigheid nu alle veranderingen in één keer, hals over kop, worden doorgevoerd. Wij hadden veel liever gezien dat dit in fases gebeurt.”

Indicatiestelling

Het uitwisselen van medische gegevens staat volop in de belangstelling van Cliëntenbelang Amsterdam. De gemeente zal inzicht krijgen in de gegevens van patiënten die moeten overstappen van de AWBZ naar de Wmo om hen de juiste zorg te kunnen verlenen. De vraag die nog openstaat, is welke gegevens de gemeente hiervoor precies nodig heeft.

Cliëntenbelang Amsterdam verwacht dat de gegevens over de indicatiestelling voldoende moeten zijn. Daarbij is het van groot belang dat cliënten weten wanneer en door wie welke gegevens worden verstrekt. De privacy van de cliënt staat hierbij centraal.

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel