14 november 2011

November column

`Dag van de Witte Stok` door Riet, vrijwilligster bij Cliëntenbelang Amsterdam.

 

Wist u dat 15 oktober al jarenlang de internationale dag van de witte stok is? Eerlijk gezegd wist ik het niet, terwijl ik toch al 26 jaar blind ben! Ik heb wel eerder van de Dag van de witte stok gehoord maar heb mij er nooit echt in verdiept. Waarom dit jaar dan wel? Misschien omdat er in de media meer aandacht voor was.

 

Na mijn verhuizing  heb ik veel nieuwe routes moeten leren. Voor een blinde met lef staat, bij wijze van spreken, de hele wereld open. Het Centraal Station in Amsterdam, de metro of oversteken op het Rokin op weg naar de Oude Manhuispoort, daar deinsde ik vroeger niet voor terug. Ik moest van a naar b, stok omhoog en hupsakee. 

 

Die tijd is voorbij. Ik ben wat ouder en een stuk minder zelfverzekerd. Er moet vast en zeker een beschermengel op mijn schouder zitten. Vorige week hoorde ik dat er ongelooflijk veel visueel gehandicapten zijn die een, of bijna, ongeluk hebben gehad. 

 

Het ergste dat mij in Amsterdam is overkomen was, dat ik mijn witte stok tussen de spaken van iemands fiets stak. “Hé, kan je niet uitkijken”, riep de ziende man boos naar mij! Het regende en hij fietste met een paraplu op, waardoor hij mij niet had gezien. Het liep goed af en ik smeek het engeltje om nog heel lang op mijn schouder te blijven zitten. 

 

Wist u eigenlijk dat u verplicht bent te stoppen als u iemand met een witte stok ziet die zijn stok omhoog doet om over te steken? Bijna niemand weet dit, dus dan heeft zo’n regel niet veel om het lijf. Als u zichzelf of andere weggebruikers er mee in gevaar brengt, zou ik u ook aanraden om niet te stoppen. Als het wel kan, is het goed om te weten en te doen lijkt mij.

 

Mijn wereld zit vol met venijnige oversteekplaatsen. Er wordt zo vreselijk hard gereden. Het geruisloze materieel maakt het er bepaald niet makkelijker op. Denk aan de elektrische scooters en auto’s. Ook hoor ik vaak de gewone fietsen niet aankomen.

 

Ik loop met een geleidehond. Daar zijn altijd veel misverstanden over. Een hond kan nooit het moment van oversteken bepalen. Hij kan de snelheid van het verkeer niet inschatten. Ook weet een hond niet of het stoplicht op groen staat. Het is altijd de samenwerking tussen mens en dier maar de mens beslist wanneer er overgestoken gaat worden.

 

Een hond vermijdt obstakels. Een hond kent de vaste routes en maakt het buiten lopen een stuk makkelijker en prettiger, maar is geen wondermiddel. Bij een bushalte waar meerdere lijnen voorbij kwamen, vroeg ik ooit eens of iemand mij wilde waarschuwen als bus 34 er aankwam. “Waarom?”,  was het antwoord, “daar heeft  u de hond toch voor!”

 

Als grapje zou ik deze opmerking zeer waarderen, maar het was absoluut niet grappig bedoeld. Toch schiet ik altijd in de lach als ik eraan terugdenk. Misschien denkt u er ook nog even aan als het op 15 oktober 2012 weer de Dag van de Witte Stok is.  

 

Deel dit artikel