Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

29 januari 2024

Oeuvreprijs Amsterdamse Pluim voor Only Friends

Tijdens het Sportgala Amsterdam 2023 op 19 december jl. werd niet alleen de Amsterdamse Pluim uitgereikt, maar ook een speciale oeuvreprijs. Een prijs voor een sportvereniging die zich al bijna 24 jaar met hart en ziel inzet voor sporten voor kinderen met een beperking in Amsterdam: Only Friends. Only Friends is in het leven geroepen door Dennis Gebbink en sindsdien de inspirator en drijvende kracht. Inmiddels zijn er 200 vrijwilligers actief en bieden ze 29 verschillende sporten aan meer dan 800 sporters. Dennis: "Hopelijk kunnen wij nu als voorbeeld dienen. Om te beginnen, door te zetten en de reis af te maken."  

 

Jullie zijn in het verleden meerdere keren genomineerd voor de Amsterdamse Pluim. Nu hebben jullie uit handen van de wethouder Sport deze speciale prijs in ontvangst genomen voor al het werk dat jullie hebben verricht. Hoe voelt dat?

"Het is een enorme blijk van waardering en het was een grote verrassing, top! We zijn er supertrots op en het voelt erg goed. Een goed besluit van de jury dus, ha ha! Het klopt inderdaad dat wij ieder jaar bij de genomineerden zaten. Wij voelden ons daarbij zelfs een beetje opgelaten. We dachten dat we misschien andere opkomende initiatieven in de weg zaten. We hebben de Pluim natuurlijk wel een keer gewonnen gelukkig.

 

Onze reis duurt nu 24 jaar en naast 29 sporten en meer dan 800 leden kunnen mensen ook terecht bij Older Friends, Friends at Work, Friends at Shape en Connecting Friends. En met het uitkomen van mijn droom - het Friendship Sports Centre - denk ik dat we iets moois hebben neergezet. We hebben alles goed op de rit. Hopelijk kunnen wij nu als voorbeeld dienen. Om te beginnen, door te zetten en de reis af reis af te maken."

 

Tekst loopt door na de foto.

Thumbnail Dennis en Myron Gebbink met wethouder Mbarki 19 december 2023.jpg

Van links naar rechts: Myron Gebbink, wethouder Sport Sofyan Mbarki en Dennis Gebbink (foto: Merijn Soeters).

 

Hoe kijk je eigenlijk terug op al die jaren?

"Regelmatig moet ik mijzelf in mijn arm knijpen. Ongelofelijk trots dat wij de wereld een stukje mooier maken. Ik kan mij nog veel voor de geest halen: van de scan van onze geweldige zoon Myron, waarbij een dubbelzijdige hersenbeschadiging werd geconstateerd tot de de uitdagingen in ons leven als gezin. En het was voor mijzelf als sportman een ‘inwendige knokpartij’ om dit een plek te geven.

 

Myron kon niet meekomen met voetballen, dat was voor mij het sein om te veranderen en om met al mijn liefde en kracht de mooiste sportclub van de wereld op te richten: Sportclub Only Friends."

 

Kun je iets vertellen over hoe je bent begonnen? 
"Ik herinner mij de eerste bijeenkomst met 8 ouders. Ik had flyers verspreid over waar al on ze helden met een handicap kwamen. De eerste training was op 9 februari 2000. Ik herinner mij gevoel van het altijd moeten aansluiten om te mogen sporten.

 

Zo ontstond mijn  droom. In 2002 getekend op een flip-over, toegelachen of uitgelachen, maar ik was zo overtuigd en ben mijn droom gaan najagen……en kijk, het allermooiste Friendship Sports Centre is er gekomen! 

 

Maar ik ben mij bewust dat ik dit nooit alleen heb kunnen bereiken. Ik kijk terug met nederigheid en ben iedereen ongelofelijk dankbaar die geloofde in mijn droom, visie en missie en daaraan heeft bijgedragen."

 

Tekst loopt door na de foto.

Only Friends kinderen in grote zaal 9 december 2023.jpg

Only Friends is een sportclub speciaal voor kinderen en jongeren met een beperking. Zal dat ook zo blijven of hebben jullie nog bredere ambities?

"Ik blijf altijd staan voor mijn visie en missie: Sportclub Only Friends is er voor onze jonge helden met een uitdaging, met het Friendship Sports Centre als hun eigen thuishaven.

 

En het gaat niet alleen om dat uurtje sporten. Het gaat er ook om dat we de kinderen en jongeren uit hun isolement halen. Dat we ze eigenwaarde geven. Dat ze vol trots met hun clubkleding en met hun clubtas naar school toe gaan. Dat is waar we het met z'n allen voor doen bij Only Friends.

 

Mijn grote ambitie is om mijn levensreis af te maken, 100 jaar te worden en onze club en het Centre tot in eeuwigheid te laten bestaan. Met de warmte en liefde die we nu met ons alleen uitstralen. Daarnaast ben ik trots op de initiatieven die vanuit Only Friends zijn ontstaan. Deze hebben altijd wel een raakvlak met onze visie en missie.

 

Er zijn al diverse  ‘Only Friends steden’ en er is regelmatig internationaal contact. Wellicht mooi voor de toekomst: Only Friends Ierland, Only Friends België of Only Friends Engeland....wie weet!"

 

Hoe is het volgens jou gesteld met het sporten in het algemeen voor mensen met een beperking in Amsterdam?

"Ik denk dat er genoeg gebeurt in ons land en onze stad. Er is aandacht en diversiteit. Wat ik weleens jammer vindt is dat het wel vaak om de absolute topsporters gaat.

 

Terecht, maar vergeet niet de helden die nooit aan topsport kunnen doen. Dat is veruit de grootste groep. En ik spreek uit ervaring. Myron is lang speler van het Nederlands CP - voetbalteam geweest en hij heeft zulke fantastische dingen beleefd."

 

Met de Amsterdamse Pluim proberen we het aanbod van sporten voor mensen met een beperking te stimuleren. Heb je nog tips voor clubs die erover nadenken hiermee te beginnen? 

"Oef, ik vind het altijd lastig mensen te adviseren. Mensen benaderen mij best vaak voor advies. Ik denk dat zij vaak uitgewerkte plannen verwachten, maar ik ben ook maar Dennis. In alle eerlijkheid: van alles wat ik gedaan heb, heb ik niets op papier gezet maar mijn hart gevolgd.

 

Gewoon begonnen, met 8 jongetjes en later ben ik meer gaan organiseren.  Toen we groter werden en ik de behoefte voelde ben ik ‘hulptroepen’ gaan zoeken en zijn we gaan uitbouwen naar een tweede en derde sport. Tot wat het nu is.

 

Soms krijg ik weleens bezoek met de grootste plannen op papier, zelfs als gelikte subsidieaanvragen. Zo heb ik het dus niet gedaan. Voor mij werkt: begin eerst, houd het simpel, werk vanuit een allergrootst liefdevol hart, leef je visie en missie. En zorg dat jezelf altijd ‘vooraan in de bus zit’."

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Waardering wethouder

Wethouder Sport Sofyan Mbarki sprak ook zijn waardering uit tijdens de uitreiking: "Het is echt een community. En voor ons is het ook een hele mooie plek om ook anderen te laten zien waar
het naartoe kan groeien op het moment dat je écht met deze doelgroep aan de slag gaat. Ik ben er heel trots op! Vandaar
ook deze prijs, omdat het namelijk ook echt iets is wat we als stad willen waarderen. We zien jullie, omdat jullie anderen zien en het is voor ons heel belangrijk dat we anderen blijven zien."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*CP-voetbal wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben.