Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

30 augustus 2022

Ombudsman Munish Ramlal te gast bij Radio Signaal

Elke donderdag van 14.00 tot 15.00 uur kunt u naar Radio Signaal luisteren op Radio SALTO. Op de radio via FM kanaal 103,3 (kabel) of FM kanaal 99,4 of 106,8 (ether). En overal ter wereld via internet.

 

Ook deze zomer kunt u elke donderdag naar onze uitzendingen luisteren. Wilt u reageren op onze uitzendingen? Stuurt u dan een mail naar radiosignaal@clientenbelangamsterdam.nl

 

Op 1 september is Munish Ramlal onze gast. Hij is sinds september 2021 de Ombudsman Metropool Amsterdam. Hoe bevalt het hem en kan hij zijn visie of wellicht missie uitvoeren in de dagelijks praktijk?

 

210909 Ombudsman_Munish_Ramlal-fotopool_RT-01.jpgBij zijn aantreden zei Munisch:  “Ik vind het een grote eer om samen met het bureau in de metropool aan de slag te gaan. Daarbij kijk ik uit naar de gesprekken met bewoners en ondernemers.

 

Daar waar inwoners hun weg nog niet gevonden hebben naar gemeentelijke voorzieningen of andere problemen ervaren, wil ik benaderbaar en oplossingsgericht zijn.

 

Ook wil ik er zijn voor de medewerkers van de gemeenten, zodat zij met de reacties op de uitvoering de mens echt centraal stellen, zoals de gemeenten dat zelf willen.” Hoe staat het met zijn contact met de inwoners van de stad en met de medewerkers van de stad?

 

Droom

Zijn aanstelling als Ombudsman was een droom die uitkwam: "Ik wilde dit zo graag, omdat ik slecht tegen onrecht kan en me wil inzetten voor beter openbaar bestuur. Want dat rammelt nogal", vindt Ramlal.

 

"Een van de problemen is dat de overheid veel te juridisch communiceert met mensen, ze krijgen allemaal moeilijke juridische brieven, en ik denk dan: ga dan als ambtenaar eens het gesprek aan. En vertrouw er als overheid niet op dat alles wat zo goed op papier lijkt ook werkt."

 

Ontregeling

Hij wil veel meer de buurt in, en samen met ambtenaren op pad. "Die moeten veel meer achter hun bureau vandaan, naar burgers toe om te begrijpen waarom mensen vastlopen en hoe dat opgelost kan worden. Er zijn nu zo veel regels, dat ambtenaren daar ook last van hebben en ik wil ontregelen.”

 

Motivatie

Munish  heeft in zijn leven ook zelf ervaren wat de jungle aan regelgeving met gewone mensen doet. "Ik ben opgegroeid in een gezin met een broer die in in de schulden heeft gezeten, die afhankelijk was van de overheid en een broertje die als ondernemer tegen van alles is aanliep.

 

En ook mijn moeder vond bepaalde brieven lastig om te lezen.  Dan voel je onmacht en voel je je in de steek gelaten door de gemeente. En dat moeten we niet willen, want de overheid is er voor iedereen.”

 

Achtergond werk

Munish heeft rechten gestudeerd en is aan de Erasmus School of Law gepromoveerd in de rechtssociologie. Voor zijn benoeming in Amsterdam was hij hoofd Systeemtoezicht bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daar hield hij toezicht op de naleving van privacyrechten van burgers door bedrijven en overheden.

 

Munish was actief in de Haagse en Rotterdamse kunst- en cultuursector.  Eerder was hij adviseur van de Nationale Ombudsman. Hij is getrouwd met schrijfster en bestuurskundige Shantie Singh.


We verheugen ons op zijn komst naar de studio!

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

Radio Signaal digitaal
Luister via internet live naar de uitzending. Beluister eerdere uitzendingen via de uitzending gemist service van StadsFM. Radio Signaal is ook te volgen op Twitter. Gedenkwaardige reportages, columns en interviews uit het verleden vindt u op ons Youtube-kanaal.