Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

23 september 2024

Onbeperkt West timmert aan de weg!

De afgelopen maanden heeft onze lidorganisatie Onbeperkt West enkele successen behaald: er wordt gewerkt aan betere toegankelijkheid van de Centrale Markthal èn er komen stedelijke verbeteringen voor het parkeren van aangepaste fietsen.

 

Centrale Markthal

Op het terrein van het Foodcenter aan de Jan van Galenstraat wordt de komende jaren gebouwd. Daardoor is de Centrale Markthal alleen toegankelijk via een hoge loopbrug…..met trappen. Dus ontoegankelijk voor mensen met een beperking.

 

Samen met een huurder van de Markthal hebben we de media benaderd en het stadsdeel aangeschreven om de hal wel voor iedereen toegankelijk te laten zijn. Nu zijn we in overleg met het stadsdeel en met de eigenaar van de Markthal.

 

Afgesproken is dat zowel tijdens de bouw als wanneer de nieuwe woonwijk klaar is, alles goed toegankelijkheid is voor mensen met een beperking. Bij grote evenementen wordt vooraf met Onbeperkt West overlegd. Ook wordt aan Onbeperkt West over het interne verbouwplan voor de Markthal advies gevraagd. 

 

Fietsparkeren voor aFietsparkeren Leidseplein Onbeperkt West.pngangepaste fietsen

Al 7 (!) jaar geleden beloofde de gemeente Amsterdam ervoor te zorgen dat mensen met een beperking hun fiets op een goede en veilige manier kunnen stallen. Daar is nog bijna niets van terecht gekomen. Neem bijvoorbeeld het Leidseplein:

  • Er is hier een fietsparkeerverbod op straat, waardoor je je fiets niet op straat mag neerzetten. 
  • Er is een enkel fietsrek voor aangepaste fietsen, maar dat staat meestal vol met gewone fietsen.
  • Het gebruik van de ondergrondse stalling is al helemaal onmogelijk: de trap is te steil en zeker niet geschikt voor driewielers.

 

En dit geldt voor vele andere plekken in de stad. Na meerdere brieven van Onbeperkt West aan de gemeenteraad erkent de wethouder dat het fietsparkeren voor mensen met een beperking nog niet op orde  is. Wat gaat de gemeente doen? In een brief aan de gemeenteraad d.d. 5 september jl. heeft wethouder Van der Horst (Verkeer en Vervoer) een aantal toezeggingen gedaan: 

  • Handhaving
    Fietsen waarvan waarvan duidelijk is dat de eigenaar een beperking heeft (driewielfiets, duofiets, handbike), mogen toch op straat staan. Dus niet zo maar afvoeren naar het Fietsdepot. Ook op plekken waarvoor een fietsparkeerverbod geldt. Als de fiets op een gevaarlijke plek staat, kan handhaving deze verplaatsen. 
  • Uitbreiding maatwerkoplossingen fietsparkeren voor mensen met een beperking
    Er komen meer fietsnietjes met een rolstoelsymbool. Deze zijn gereserveerd voor mensen met een beperking. Helaas kan de gemeente ‘gewone’ fietsen die er toch staan, nu niet verwijderen. Dat is juridisch niet mogelijk. De gemeente onderzoekt hoe dat wél kan.
  • Verkenning ontheffingsregeling fietsparkeren voor mensen met een beperking
    Het eerste punt is in de ogen van Onbeperkt West niet voldoende. Handhaving kan niet altijd aan een fiets zien of de eigenaar een beperking heeft. Daarom onderzoekt de gemeente hoe je de fiets wél herkenbaar kunt maken. Bijvoorbeeld met een chip of sticker. Daarbij is de moeilijkste vraag: wie komen ervoor in aanmerking?

 

In overleg blijven

De gemeente en Onbeperkt West blijven hierover in overleg. Het is een ingewikkeld vraagstuk. Het zal nog wel even duren, maar we hebben goede hoop dat er oplossingen komen. Wilt u meer weten of wilt u zich bij Onbeperkt West aansluiten? Neem dan contact met hen op via Onbeperkt020@gmail.com

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook het artikel in Het Parool 'Centrale Markthal straks te voet toegankelijk' (PDF) van 2 augustus jl.