Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

15 maart 2024

Onderzoek naar maatregel zebrapad Haarlemmerdijk

Op 14 december 2023 hebben we met de Voetgangersvereniging Nederland een brief (raadsadres) naar de gemeenteraad gestuurd naar aanleiding van het plotseling weghalen van de verkeersdrempel op het zebrapad bij de Albert Heijn in de Haarlemmerdijk. Zonder aankondiging en zonder motivatie. Het antwoord van wethouder Van der Horst (Verkeer en Vervoer) is 12 maart jl. besproken in de commissievergadering van stadsdeel Centrum.

 

Onze collega Bart Weggeman (beleidsmedewerker Toegankelijkheid en Mobiliteit) en Berry den Brinker namens de Voegangersvereniging hebben tijdens de vergadering ingesproken (terug te zien bij agendapunt 5 op 48:15).  

 

Volgens de wethouder zou de drempel zijn weggehaald, omdat deze trillingen veroorzaakte in een woonhuis iets verderop. Meerdere commissieleden waren het met ons eens dat het antwoord vooral zegt wat er niet kan, en niet ingaat op wat er wél kan.

 

Ook zou volgens de wethouder de speciale zebradrempel maar beperkt te hebben gewerkt. Veel voetgangers staken schuin over, buiten het bereik van de sensoren waardoor de attentielampjes niet aan gingen. Bovendien verlenen de meeste fietsers ook hier - net als bij reguliere zebrapaden - geen voorrang aan overstekende voetgangers. Voor ons reden te meer om te blijven pleiten om echt iets te doen aan het gedrag van fietsers in de stad. Ten gunste van de veiligheid van de voetganger.
 

Laten remmen snelle fietsers

Dagelijks Bestuurslid Micha Mos heeft toegezegd om te onderzoeken wat voor maatregel er mogelijk is om snelle fietsers te laten remmen. We hebben zichtbare en voelbare ribbels en een versmalling ter plaatse van de zebra voorgesteld, als een verkeersdrempel echt niet zou kunnen.

 

De Haarlemmerdijk is een winkelstraat en een drukke fietsverbinding. Vooral de snelle, elektrische fietsen houden nauwelijks rekening met voetgangers en daarom is het onbegrijpelijk dat de drempel die de snelheid moet remmen, zomaar is weggehaald.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel