Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

3 januari 2012

Onderzoek Ouders aan het woord

In het onderzoek `Ouders aan het woord` van Stichting De Ombudsman zijn ouders van zogeheten zorgleerlingen aan het woord gelaten. Ouders van leerlingen met een beperking, met en zonder indicatie. Over hun ervaringen met de school, met de leraar over zaken die hun kind betreffen, naar de hulp die hun kind krijgt en naar het handelingsplan, inspraak en de klachtmogelijkheden.

Handelingsplan

Een opvallend resultaat uit het onderzoek is dat ouders meer invloed willen hebben op het handelingsplan. Daarnaast hebben zij bij verschil van mening ouders grote behoefte aan het vroegtijdig inschakelen van een onafhankelijke deskundige.

Onafhankelijke onderwijsconsulenten

Dat pleit voor een blijvende onafhankelijke positie van de onderwijsconsulenten die ondergebracht zijn bij de Stichting voor Ondersteuning van Scholen en Ouders (SOSO). Voor ouders blijkt het belangrijk dat zij worden ondersteund door een onafhankelijke partij.

Oudernetwerk

Clientenbelang Amsterdam herkent de signalen uit haar achterban in Amsterdam. Samen met OCO en MEE Amstel en Zaan ondersteunt Clientenbelang Amsterdam een oudernetwerk voor ouders van leerlingen met een beperking. Tijdens een bijeenkomst over passend onderwijs medio 2011 gaven de aanwezigen aan dat in de huidige voorstellen van het kabinet geen ruimte is voor ouders om mee te beslissen, zowel op beleids- als individueel niveau. 

Later in het jaar komt er een vervolg op dit onderzoek: dan komen de leraren aan het woord. Klik hier voor de resultaten van het onderzoek 'Ouders aan het woord'.
 

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel