Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

27 februari 2020

Ontwikkeling zorgtechnologie met de cliënt

Ook in Amsterdam wordt de bevolking steeds ouder. Daarmee neemt ook het aantal cliënten met een ingewikkelde hulpvraag toe. Met een oplopend personeelstekort in de zorg en het feit dat dat cliënten langer thuis (moeten) wonen en een beroep doen op zorg en ondersteuning, is de inzet van zorgtechnologie steeds meer een goed alternatief. Maar wat is zorgtechnologie nu eigenlijk? En hoe geven wij dit een plek in onze belangenbehartiging? 

 

Bij zorgtechnologie - ook wel e-health, m-health en zorg op afstand genoemd - gaat het om alle technische hulpmiddelen die we kunnen inzetten in zorgverlening. En dan door zowel beroepskrachten in de zorg als cliënten en hun netwerk.

 

Eenkele voorbeelden zijn:

  • Websites van zorgaanbieders waarop je je eigen gegevens kunt inzien.
  • Hulpmiddelen voor het aantrekken van steunkousen.
  • Technische toepassingen op je mobiele telefoon, bijvoorbeeld met een overzicht van je medicijnen.
  • Of lampen in huis die je met je stem kunt bedienen.

 

Mét cliënten

Wij vinden dat zorgtechnologie ook echt meerwaarde moet hebben voor cliënten. Daarom is het van belang dat ontwikkelaars van nieuwe technologie cliënten erbij betrekken en hen nieuwe technieken ook door hen laten testen.

 

Onze eigen testgroep bestaat uit ervaringsdeskundigen en cliënten. De afgelopen tijd heeft de groep de gemeente geadviseerd bij de ontwikkeling van de website 'Mijnamsterdam.nl'. Hierop krijgen mensen onder meer inzicht in de voorzieningen die gebruiken vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

 

Hierbij heeft de testgroep extra aandacht besteed aan de vraag of de informatie te begrijpen is voor laaggeletterden en mensen die blind of slechtziend zijn.

 

Andere projecten waarbij we betrokken zijn:

  • Een project rond ondersteunende technologie voor mensen die hun handen niet kunnen gebruiken. Met extra aandacht voor de vraag hoe deze technologie kan bijdragen aan deelname aan het dagelijks leven.
  • Een project rond het geven van toestemming op het delen van medische gegevens. Is dat veilig en wat kun je doen met je eigen gegevens? En wat zijn je rechten? 
  • Ervaringsdeskundigen staan voor de klas bij de opleiding Ergotherapie van de Hogeschool van Amsterdam de opleiding Verpleegkunde van het ROC over de inzet van zorgtechnologie vanuit het perspectief van de client.

 

In 2020

Naast de lopende projecten werken we we dit jaar aan zorg op afstand voor mensen (met name ouderen) met een ingewikkelde zorgvraag en die thuiswonen en 'medicatieveiligheid' en 'therapietrouw' voor mensen die (veel) medicatie gebruiken.

Herman2web 150 bij 150.jpgMeer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Herman Klein Tiessink (beleidsmedewerker IT in de Zorg en wijkzorg) op (020) 75 25 165 of via h.kleinti@clientenbelangamsterdam.nl.

icoon30-medewerker-linkedin.png icoon30-medewerker-twitter.png

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

Meer over e-health
Lees het artikel 'Ben je gehandicapt of zo?' over een hulpmiddel voor jongeren met een zichtbare aandoening. 

 

Of bekijk het filmpje van het Nederlands Instituut van Psychologen over het toenemende gebruik van technologische hulpmiddelen in de geestelijke gezondheidszorg.