Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

21 juni 2011

Onze directeur aan het woord

Lees hier de column 'Rekensom' van onze directeur Ad Warnar: een reactie op de actualiteit.

 

Nederland loopt te hoop. Het kabinet kondigt middels de programmabrief ‘langdurige zorg’ van staatssecretaris Van Veldhuijzen van Zanten vele bezuinigingen op de zorg af. Schijnbaar vanuit een visie, maar als we kijken naar de zaken waarop wordt bezuinigt, blijkt die visie duidelijk te ontbreken. 

 

Hoe is het anders te verklaren dat men wil bezuinigen op het Persoonsgebonden budget (Pgb)? Een kabinet met de VVD, de partij die het instrument heeft geintroduceerd en het nu weer grotendeels de nek om draait. En instrument bij uitstek om de eigen regie en het nemen van eigen verantwoordelijkheid te stimuleren en dat op microniveau ondernemerschap in de praktijk brengt.

 

Een kabinet dat eigen bijdragen bij GGz-aandoeningen gaat introduceren en niet bij vormen van lichamelijke aandoeningen. Onbegrijpelijke keuzes. Of een kabinet dat zelfredzaamheid wil bevorderen en dan zeer fors gaat bezuinigen op belangenorganisaties van patiënten. Organisaties die die zelfredzaamheid van hun leden hoog in hun vaandel hebben staan. Die het platform zijn om zelfredzaamheid te stimuleren en zelfs mogelijk te maken.

 

Nu blijkt dat de plannen leiden tot onvoorziene kostenstijgingen. Paul Besseling van het Centraal Planbureau heeft eens zitten rekenen. Hij beaamt dat de stijging van de zorgkosten een veel groter probleem is dan de betaalbaarheid van de AOW. Maar de methodes om op de langdurige zorg te beperken, werken juist vergroting van de kosten in de hand.

Het betalen van verpleeg- en verzorgingshuizen op basis van het aantal behandelde patiënten en niet meer op basis van het aantal bedden creëert een aanzuigende werking. Hoe meer cliënten men binnenhaalt, hoe meer geld men krijgt.

 

Zorgverleners mogen straks zelf beoordelen of mensen recht hebben op zorg. Ze hebben er dan financieel belang bij om mensen dure zorg te bieden. En zorgverzekeraars krijgen meer geld als hun patiënten de indicatie krijgen voor ‘patiënt met grote zorgbehoefte’. Besseling onderschrijft ook de berekening van Per Saldo (belangenvereniging voor Pgb-houders) dat de ingreep in de Pgb-regeling juist leidt tot 650 miljoen extra zorgkosten.

 

Kortom, het kabinet neemt besluiten zonder visie, verkoopt die besluiten als verbetering in plaats van botte bezuiniging en nu blijkt het alleen maar duurder te worden. Zucht…... 

 

Deel dit artikel