Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

27 augustus 2021

Oogvereniging wil belangen blinden beter zichtbaar maken

Oogvereniging Noord-Holland is lid van onze vereniging en waardeert de steun die ze daarvan krijgt. Voorzitter Annemarie de Hoogt: “De provincie is te groot om alles alleen te doen als Oogvereniging.” Belangenbehartiging voor blinden en slechtzienden is hard nodig: “We willen bereiken dat het inlevingsvermogen in iemand met een visuele beperking groter wordt.”

 

Oogvereniging Noord Holland is sterk in toegankelijkheid, maar zou graag meer aandacht willen geven zaken rond de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Annemarie: “Blinden, slechtzienden en doofblinden vormen een relatief kleine groep. Daardoor is er bij beleidsmakers en wijkteams minder bekend over onze belangen.

 

Voor ons is het belangrijk om samen te werken met andere organisaties ter plaatse. Bijvoorbeeld door kennisoverdracht aan ziende cliëntondersteuners, die misschien niet precies op de hoogte zijn van de leefwereld van iemand met een visuele beperking.”

 

Blindelings terugvinden

Blinden en slechtzienden gebruiken niet per se veel hulpmiddelen via de Wmo. Wel willen ze graag dat hulpverleners zicht hebben op wat ze nodig hebben. Begrip en inlevingsvermogen zijn belangrijk.

 

Annemarie geeft een klein voorbeeld: “Een huishoudelijke hulp die de badkamer schoonmaakt, moet bijvoorbeeld de tandenborstel op precies dezelfde plek terugleggen. Zodat die ‘blindelings’ kan worden teruggevonden. Blindengeleidehonden zijn goed getraind hoor, maar je kunt een hond natuurlijk niet leren om je spullen op te sporen.”

 

Huisvestingsindicatie

Winkels en openbaar vervoer in de buurt is heel belangrijk voor iemand met een visuele beperking. Daar loopt Annemarie nu tegenaan: “Ik woon weliswaar in een lieflijk dorp, maar ben volledig afhankelijk van de regiotaxi. De apotheek is in een ander dorp en de huisarts in weer een ander dorp. 

 

Ik zou daarom toch graag een huurwoning vinden in een grotere plaats. Dat is een meer geschikte woonomgeving voor iemand met een visuele beperking.”
Wat Annmearie betreft zouden gemeenten ‘woon- en leefomgeving’ in de huisvestingindicatie moeten opnemen.

 

Oogdag en Oogcafé Amsterdam

Volgend jaar september organiseert de Oogvereniging een Oogdag in het Postiljon Hotel in Amsterdam. Op de OogdagNH, die voor het eerst wordt georganiseerd, kunnen leden kennismaken met (nieuwe) hulpmiddelen.

 

Dit vindt plaats in kleine groepen, zodat er meer persoonlijke aandacht is, het product gedemonstreerd en uitgelegd wordt. De herstart van Het Oogcafé Amsterdam vindt plaats op een nieuwe locatie. Deze maakt de vereniging binnenkort bekend op de website.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Vrijwilligers gezocht

De Oogvereniging is sinds 2019 per provincie georganiseerd. Er zijn in de regio Amsterdam nog vrijwilligers nodig voor zaken als nieuwsvoorziening en belangenbehartiging. Ook ziende begeleiders zijn nodig om te helpen bij activiteiten.

 

Heeft u interesse? Neemt u dan contact op met Annemarie de Hoogt via noordholland@oogvereniging.nl of bel haar op 072 - 743 15 81.