Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

4 juli 2016

Op bezoek bij wethouder Kukenheim tijdens Prokkeldag

Mensen met en zonder een verstandelijke beperking met elkaar in contact te brengen: dat is het doel van de jaarlijkse Prokkeldag. Prokkel staat voor een prikkelende ontmoeting. Wij gaven er onze eigen draai aan en gingen 8 juni jl. met zeven mensen met een verstandelijke beperking op bezoek bij wethouder Kukenheim (Jeugd, Onderwijs en Diversiteit).

V.l.n.r: Saskia, Sandra, Abdullahi, Jessica, Gustaaf, Yangdan, Simone (wethouder), Lisa, Robert, Jalal, Sophie, en Malène.

Vijf van de aanwezigen nemen deel aan het project Ervaringsdeskundigheid VGZ van Cordaan. Mensen met een verstandelijke beperking die worden opgeleid om hun ervaring in te zetten. Het bezoek aan de wethouder was daarmee een mooie oefening voor hen.

Aanhaken bij Mensenrechtenagenda

Wij vinden het belangrijk dat àlle wethouders bekend zijn met de leefwereld van mensen met een beperking en niet alleen de wethouder Zorg.

Daarom haakten we op de Prokkeldag aan bij de Mensenrechtenagenda, opgesteld door wethouder Kukenheim. Want alle Amsterdammers hebben dezelfde rechten, alleen hebben sommigen andere voorwaarden nodig om die te kunnen realiseren.

Persoonlijke verhalen

Eén van de deelnemers vertelde bijvoorbeeld dat ze snel overbevraagd wordt. Ze komt goed uit haar woorden en mensen hebben niet altijd door dat ze een beperking heeft.

Als er te veel van haar gevraagd wordt, of er teveel prikkels binnenkomen, slaat ze dicht en kan ze spanningsaanvallen krijgen. Begrip voor haar beperking is voor haar daarom heel belangrijk.

Ook gaf ze een belangrijke tip: een duidelijke en begrijpelijk website voor mensen met een beperking. Waar zij informatie kunnen vinden over bijvoorbeeld sport, activiteiten, dagbesteding en school.

Ze heeft namelijk een grote passie: schilderen! En zou graag schilderles krijgen. Het vinden van een goed aanbod, dat toegankelijk is voor mensen met een beperking, is echter nog niet zo makkelijk.

Ervaringen met Jeugdzorg

We hebben ook wat bereikt met ons bezoek. Twee moeders met een licht verstandelijke beperking zullen een presentatie houden voor beleidsmakers tijdens een dag van de gemeente over onderwijs, jeugd en zorg.

Zij zullen vertellen over hun ervaring met de Jeugdzorg. Mogelijk zullen zij later ook hun verhaal doen voor professionals van jeugdzorginstellingen zelf.  

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel