Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

25 maart 2022

Op OV-safari met D66-kamerlid Lisa van Ginneken

Op 11 maart reisden Lisa van Ginneken (Tweede Kamerlid D66) en Bouke van Hilten (fractiemedewerker D66) met ons mee tijdens een rit met verschillende trams en de metro. Zo konden ze zelf ervaren wat je tegenkomt als je reist met een beperking. Bijvoorbeeld dat één van ons het station niet kon uitkomen, omdat de lift stuk was.

 

We begonnen op station Zuid. Meteen bleek daar dat je er niet naar het toilet kan, behalve als je door de poortjes gaat. Met de tram gingen we naar het Roelof Hartplein, waar de haltes smal zijn en het altijd druk is. 

Thumbnail OV safari v Ginniken maart 2022.jpg

(Op de foto vooraan van links naar rechts: Lisa van Ginneken en onze collega's Eric Groot Kormelink en Petra Huidink. Achter hen Bouke van Hilten en collega Bart Weggeman) 

 

We stapten over op lijn 24 naar het Centraal Station en namen daar de metro weer terug naar Zuid. Het was een mooie, zonnige lentedag en dat was te merken aan het goede humeur van de mensen die we onderweg tegenkwamen.

 

Trambestuurders wisten gelukkig hoe de oprijplank werkte, zodat Eric in zijn rolstoel ook de tram in kon. Wel constateerden we dat het omroepsysteem in lijn 24 niet werkte en bleek de lift op station Zuid kapot te zijn. Eric moest daardoor ‘even’ een halte terug en vanaf daar weer naar Zuid rijden.

 

Petra Huidink in gesprek met Van Ginniken D66 maart 2022.jpgBelangrijke knelpunten besproken

We hebben onderweg een aantal belangrijke zaken besproken. Zoals de wens voor een landelijk meldpunt Toegankelijkheid OV waar je kunt aangeven wat goed of juist niet goed gaat, ontbrekende toiletten op regionale lijnen, kapotte liften, reisassistentie en het organiseren van ervaringsdeskundigheid.

 

Ook kwam aan de orde dat er te kleine, ontoegankelijke bussen rijden op sommige lijnen in ons land. We merkten op dat vrijwilligersvervoer steeds meer ingezet wordt, maar dat dit volgens ons nooit een vervanging kan zijn van het reguliere openbaar vervoer. 

 

Aandacht voor toegankelijkheid in Tweede Kamer

Lisa en Bouke hadden veel vragen voor ons en het is goed dat ze aandacht voor toegankelijkheid vragen in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat wil pas inhoudelijk reageren op belangrijke punten voor toegankelijkheid als het Bestuursakkoord (de uitwerking van het Regeerakkoord) verder is uitgewerkt. 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel