25 juni 2020

Oproep: meld knelpunten openbare ruimte

De gemeente Amsterdam is op dit moment druk bezig met het aanpassen van de openbare ruimte, zodat mensen 1,5 meter afstand kunnen houden. Op bepaalde plekken worden terrassen tijdelijk uitgebreid. Het kan zijn dat fietspaden tijdelijk bij de stoep worden getrokken, zodat fietsers op de rijbaan moeten rijden. Komt u plekken tegen waar het niet goed gaat? Meld u dat dan via de website van de gemeente of bel naar 14 020. 

 

Ondanks de zorgvuldige afhandeling door de gemeente kan bij de afhandeling van een klacht de gemeentelijke Ombudsman optreden als bemiddelaar bij terrasvergunningen. 

 

Oog voor mensen met een beperking?

Onze zorg is of de gemeente bij het invoeren van de tijdelijke maatregelen genoeg oog heeft voor mensen met een (mobiliteits)beperking. We willen natuurlijk niet dat mensen bepaalde plekken zullen mijden, omdat ze niet zeker weten of ze erlangs kunnen.


Bart Weggeman, beleidsmedewerker Toegankelijkheid bij Cliëntenbelang Amsterdam: “Op zich is het fijn dat er meer ruimte komt op de voetpaden en de terrassen. Daar zijn mensen met een beperking juist bij gebaat.

 

Want als je blind bent of je voortbeweegt in een rolstoel, moeten anderen de ruimte hebben om zich aan jou aan te passen. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de stoepranden? Zijn er voldoende op- en afritjes voor rolstoelers? Hoe worden blinden en slechtzienden gewezen op de nieuwe situatie?”

 

Terrasvergunningen

De gemeente stelde recent de ‘Menukaart tijdelijke maatregelen openbare ruimte’ vast. Weggeman: “Hierin staat helaas niets over toegankelijkheid en mensen met een beperking. Intussen hebben we hierover verschillende gesprekken met de gemeente gevoerd.

 

Ambtenaren hebben ons kunnen geruststellen dat ze de aanvragen voor tijdelijke terrasvergunningen zorgvuldig zullen beoordelen. Er is hiervoor een team met verschillende deskundigen opgezet, mét verkeerskundige. Terrasvergunningen waarbij de veiligheid en toegankelijkheid in het geding komen, kunnen ook weer ingetrokken worden.”

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

In het artikel 'Noodkreet: kom nu snel in actie' (De Telegraaf, 18 juni) komt Illya Soffer aan het woord. Als directeur van Ieder(in) doet ze een oproep om in actie te komen. We moeten ervoor zorgen dat mensen met een beperking écht een plek krijgen in de plannen voor de 1,5 meter samenleving.