Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

9 maart 2020

Proefproces over toekennen jeugdhulp

 

Gemeentelijke werkwijze in strijd met de wet

 

Ouders en jongeren die zorg of ondersteuning nodig hebben, kunnen hiervoor bij de gemeente terecht. Cliëntenbelang Amsterdam vindt dat het op dit moment onduidelijk is hoe de gemeente deze zorg precies vaststelt, wat de aard en omvang van de jeugdzorg is en op welke wijze ouders eventueel in bezwaar kunnen gaan. Cliëntenbelang voerde daarom een proefproces bij de Rechtbank Amsterdam op woensdag 11 maart. De uitslag wordt over een paar maanden verwacht.

 

Een Ouder-Kind-Team (OKT) onderzoekt welke zorg en ondersteuning een kind of jongere nodig heeft en legt dit in een zogeheten perspectiefplan vast. Hierin staan allerlei doelen en activiteiten benoemd, maar niet welke concrete ondersteuning de jongere nodig heeft. Ouders kunnen tegen het perspectiefplan – dat zij zelf moeten ondertekenen – bezwaar aantekenen, maar dit is voor veel ouders niet duidelijk.

 

Onduidelijkheid over aard en omvang van de hulp

Volgens de hoogste bestuursrechter dient de gemeente de hulpvraag en de geïndiceerde jeugdzorg concreet vast te stellen. Dat houdt in dat de gemeente in een besluit moet neerzetten wat de aard en omvang van de geïndiceerde jeugdzorg is. Bijvoorbeeld drie uur individuele begeleiding en vijf dagdelen dagbesteding.

 

Rechtszekerheid aangetast

In een onlangs gehouden overleg tussen de gemeente Amsterdam en Cliëntenbelang Amsterdam bleken wij met de gemeente van mening te verschillen over of en hoe de aard en omvang van de jeugdzorg in het perspectiefplan (besluit) dient te worden opgenomen. Het gevolg van de huidige werkwijze is dat ouders niet gericht bezwaar kunnen maken over de aangeboden hulp. Daarmee wordt hun rechtszekerheid aangetast. 

 

Het is nu aan de onafhankelijk rechter om na te gaan in hoeverre de rechtszekerheid van ouders en jongeren in het geding is.
 

JP2web.jpgVoor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Philip Korthals Altes (persvoorlichting) op 
06 47 40 06 91 of  j.altes@clientenbelangamsterdam.nl

icoon30-medewerker-linkedin.png icoon30-medewerker-twitter.png

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel