Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

5 mei 2021

PMA: visie in de praktijk brengen

Voor hun nieuwsbrief van mei schreef voorzitter van het Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) Jentiena Clement het voorwoord. Hierin vertelt ze meer over de visie van het PMA en wat dit in de praktijk betekent.  

 

Thumbnail Jentiena Clement mei 2021.jpgHet eerste kwartaal is alweer voorbijgevlogen en zoals gepland heeft het PMA iedere maand vergaderd. Nog steeds digitaal, maar verschillende leden van de kerngroep hebben hun eerste vaccinatie al gekregen. We hopen dat we elkaar snel weer in levende lijve kunnen zien.

 

Uitwerking visie

Intussen houden wij ons bezig met de 3 'in’s'  die in onze visie staan:

  • In contact
  • Intercultureel
  • Inclusief. 

 

Mantelzorg en jeugd

Voor de eerste 'In contact' ga ik samen met de coördinator van ons platform Malène Duijst zowel in de stadsdelen als bij de centrale stad in gesprek met de ambtenaren mantelzorg en jeugd. Wij vinden het heel belangrijk om te weten wat er speelt in de buurten en willen graag onze speerpunten bij hen onder de aandacht brengen.

 

Daarnaast vinden wij het belangrijk om in contact te blijven met de mantelzorgconsulenten. Vooral hun vindbaarheid voor mantelzorgers baart ons wat zorgen. We horen namelijk dat sinds de start van de buurtteams op 1 april, zij niet naar hen worden doorverwezen. Dat zullen we in de gaten houden.

 

Gesprek met wethouder Zorg Kukenheim

We hebben een gesprek gehad met de wethouder Zorg Simone Kukenheim over de positie van Kinderen van een Ouder met een Psychisch Probleem (KOPP) en Kinderen van een Ouder met een Verslaving (KOV). Deze groep ‘jonge mantelzorgers’ hebben in preventieve zin aandacht nodig.

 

We willen namelijk voorkomen dat ze op latere leeftijd problemen krijgen of al eerder in de jeugdhulp terecht komen. Vooral de kinderen waar ogenschijnlijk niets mee aan de hand is, terwijl zij uit noodzaak de rol van een ouder vervullen. Wat weer van invloed is op hun normale ontwikkeling. Wij vinden dat kinderen gewoon kind moeten kunnen zijn. 

 

Inmiddels zetten de ambtenaren stappen om hierover met de betreffende instellingen te spreken en met Markant trainingen te ontwikkelen voor beroepskrachten. 

 

Culturele verschillen

Voor de kerngroep hebben we een paar nieuwe leden aangetrokken. We zijn heel blij dat elk van hen zijn kennis en persoonlijke ervaringen inbrengt. Zo willen wij bijvoorbeeld voor 'Intercultureel ' aandacht besteden aan de culturele verschillen tussen mantelzorgers en aan de naasten van patiënten in de sectoren 'Verstandelijke Beperking' (VB) en 'Geestelijke Gezondheidszorg' (GGz).

 

Inclusief

De derde 'in' staat voor inclusief. Dat betekent dat iedere mantelzorger van jong tot oud zich bij ons thuis moet kunnen voelen. En dat iedereen met zijn signalen bij ons terecht kan, ongeacht de beperking, seksuele voorkeur, genderidentiteit of geloof.

 

'De mantelzorger’ bestaat niet, zeggen wij altijd. We zien het als onze missie om de verscheidenheid aan hulpvragen te benadrukken en het Amsterdamse beleid daarmee te beïnvloeden.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel