Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

25 april 2022

Presentatie boek over geschiedenis cliëntenbeweging in Amsterdam

‘Krachtige mensen in beweging’, zo heet het boek over de geschiedenis van de patiënten- en cliëntenbeweging in Amsterdam dat 24 maart gepresenteerd werd. In een goedgevulde Vondelkerk liet presentator Funda Müjde een aantal mensen aan het woord over de totstandkoming van het boek. 

 

Hoofdauteur Márian Vink interviewde voor het boek bijna 100 mensen die hun steentje hebben bijgedragen aan de Amsterdamse patiënten- en cliëntenbeweging. Na de presentatie ontstond dan ook een reünie-achtige sfeer, omdat velen elkaar na jaren weer terugzagen. 

 

Successen

Márian pikte er in haar speech enkele successen van de patiënten- en cliëntenbeweging uit. Zoals het menselijker maken van de Amsterdamse psychiatrie, tot het toegankelijker maken van de publieke ruimte en het openbaar vervoer. Een ander belangrijk succes is het inzetten van ervaringskennis, zowel in instellingen als op gemeenteniveau.

 

(Artikel loopt door na de foto)

Thumbnail Boekpresentatie maart 2022 Mavi en Funda.jpg

(Op de foto: Márian Vink en Funda Müjde)

 

Strijdpunten

Hoewel er veel eendrachtig bereikt is, waren er ook interne strijdpunten. Deze kwamen bijvoorbeeld tot uiting bij de oprichting van Cliëntenbelang Amsterdam. Márian noemt de ‘identiteitskwestie’. Mensen met een beperking richten zich op het kunnen deelnemen aan de maatschappij. Goede zorg is daarbij één van de voorwaarden. Voor mensen met een chronische ziekte is goede zorg juist het belangrijkste doel.

 

Aanbevelingen

Aan het eind van het boek noemt Márian een aantal kwesties die in de toekomst nadere aandacht verdienen. Want zij constateert bijvoorbeeld dat ‘deel uitmaken van het vergadercircuit betekende dat organisaties de rol als kritische buitenstaander deels kwijtraakten’.

 

Een van de bezoekers deelt na afloop zijn mening hierover: “Je kan de ene keer van harte meewerken met de autoriteiten, maar bij een andere gelegenheid mag je zo extreem als de pest zijn.”

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Crowdfunding succesvol afgerond
De fondsenwerving om het boek te kunnen publiceren is succesvol afgerond. Dankzij 40 donaties die samen € 4.605 opleverden is 92% van het benodigde bedrag van 5000 euro binnen. Op de website Voordekunst ziet u de trailer van het boek, en leest u meer over de donaties en de tegenprestaties. 

 

Boek te koop

'Krachtige mensen in beweging' kunt u € 30,- bestellen via de website van uitgeverij Tobi Vroegh.
U kunt ook ons mailen en het boek zelf komen ophalen op ons kantoor tegen contacte betaling.

 

Opnames bekijken

Bekijk de samenvatting van de presentatie en een aantal reacties vanuit het publiek.