Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

21 februari 2022

Prijswinnend Moedernetwerk heeft hulp nodig

Afgelopen december nam Leila Badaou van de Stichting Moedernetwerk Amsterdam op het stadhuis de Amsterdamse Pluim in ontvangst. Haar Moedernetwerk won deze prijs voor de succesvolle voetbalactiviteit voor kinderen met een beperking. Leila: “Het zou zonde zijn als de prijs ons alleen felicitaties oplevert, hoe fijn ook. Onze doelgroep verdient het dat we kunnen doorgroeien, maar dat kunnen we niet alleen.”

 

Dat er ook goede dingen kunnen voortkomen uit de coronacrisis, bewijst het van het Moedernetwerk. Uit nood geboren, maar met opmerkelijke resultaten. Leila: “We zijn 2 jaar geleden gestart met onze activiteiten toen de kinderen niet meer naar de dagbesteding konden door de coronapandemie. We wilden ruimte creëren voor gezinnen door kinderen een zondagochtend mee te nemen.”


sportprijs Amsterdamse Pluim 2021.jpegVerbaasd over resultaten

Het Moedernetwerk bestaat sinds 2008 en biedt gezinnen met kinderen met een beperking hulp. De meeste kinderen zijn aangewezen op dagbesteding. De gedreven Leila vertelt: “We horen voortdurend reacties van ouders en medewerkers van de dagbestedings over de enorme ontwikkelingen die de kinderen doormaken. Ze worden meer open en maken beter contact maken. Ze vragen ons hoe wat dat voor elkaar hebben gekregen. Hierdoor weten we dat dit initiatief móet groeien!”

 

Hij heeft de bal ontdekt

Leila geeft een voorbeeld uit de praktijk. Een jongetje met Down heeft moeite met zijn balans en draagt daarom aangepaste schoenen. Op hobbelig terrein of bij een drempeltje gaat hij op de grond liggen, omdat hij bang is om te vallen. Dan moet je hem optillen.

 

Tijdens de training blijkt dat hij het schoppen van een bal zo geweldig vindt, dat hij minder bang is om te vallen. Leila: “Hij heeft de bal ontdekt. Hij durft veel meer, het lopen gaat steeds beter. Omdat het iets is wat hij zo leuk vindt. Hij is zelf ook trots: "Kijk wat ik kan!”

 

Aanbod uitbreiden

Leila heeft duidelijk ideeën over wat er nodig is. “We willen niet alleen voetbal aanbieden, maar ook andere manieren van bewegen. Je krijgt namelijk niet alle kinderen aan het voetballen, sommige kinderen rennen gewoon weg. We zouden graag per kind willen kijken wat het nodig heeft om te kunnen meedoen.

 

Bijvoorbeeld een stuiterbal of iets anders dat beweegt waarmee je hun aandacht kunt trekken. Maar we missen nu de mensen die weten hoe je kinderen met een beperking kunt trainen.”

 

Meer bewust van het lichaam

Voordat Leila met het Moedernetwerk begon, werkte ze 20 jaar in de dagbesteding. Ze vindt het jammer dat er zo weinig activiteiten op de dagbesteding zijn, waarin het bewust worden van het lichaam voorkomt. “Een kind leert er basisvaardigheden om te kunnen eten of op een stoel te gaan zitten.

 

Maar ik vindt dat we te ver zijn doorgeschoten in alleen maar het bieden van structuur. Bewegen moet ook! Kinderen moeten kunnen ontdekken wat ze kunnen met hun lichaam: "O werkt dat zo, ik mag vallen.”


Kinderen met een beperking horen er ook bij

Leila: “De kinderen kunnen samen bewegen met andere kinderen, want de broertjes en zusjes doen ook mee. Een kind met een beperking hoeft niet apart gezet te worden. Iedereen is welkom, iedereen mag meedoen. Kinderen met een beperking worden zo meer onderdeel van de samenleving.”

 

(Foto Leila Badou met de Amsterdamse Pluim: Merijn Soeters/Topsport Amsterdam)

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 


Amsterdamse Pluim 2022
Ook dit jaar reiken we weer de Amsterdamse Pluim uit aan een sportvereniging met een aanbod voor mensen met een beperking. Kent u een vereniging die hiervoor in aanmerking komt? Dan kunt u deze nomineren! Dat kan nog tot half april bij projectleider Annemiek Scheijde via de mail of op ons algemene nummer (020) 75 25 100.