Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

1 augustus 2016

Problemen met langdurige zorg voor mensen met psychische klachten

Eén van onze cliëntondersteuners trok begin dit jaar aan de bel bij de gemeente Amsterdam over een urgente zaak. Het gaat om een cliënt met psychische klachten die noch onder de Wet langdurige zorg (Wlz) noch onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) valt. Na overleg met de gemeente is deze met een tussenoplossing gekomen. Maar ondertussen wordt deze cliënt van de ene naar de andere instantie gestuurd. En heeft zelfs een aantal maanden zonder indicatie gezeten. Iemand die 24-uurszorg nodig heeft, mag niet zo behandeld worden.

Volgens de zorgwet komen veel mensen met psychische problemen die aangewezen zijn op 24-uurs toezicht, niet in aanmerking voor een Wlz-indicatie. Wanneer ze ook geen zorg van de gemeente krijgen, vallen ze tussen de wal en het schip. 

Tijdelijke oplossing

De cliënt heeft dikwijls epileptische aanvallen en 24-uurs toezicht nodig, maar kreeg deze zorg niet. Uiteindelijk is na inzet van alle betrokken Wmo-ambtenaren eind maart een beschikking Beschermd wonen afgegeven.

De cliënt kon zich in deze tijdelijke oplossing vinden. Voor volgend jaar is zijn hoop gevestigd op de Wlz. Dan worden de toegangscriteria voor de Wlz verruimd voor mensen met chronische psychische klachten.

Zorgwet

Wij vinden dat de gemeente deze groep mensen een snelle en heldere oplossing moet bieden, totdat de zorgwet is gewijzigd. Cliënten mogen niet tussen verschillende instanties heen en weer geschoven worden.

Kent u mensen met soortgelijke ervaringen? Of hebt u vergelijkbare problemen? Neemt u dan contact op met onze afdeling Cliëntondersteuning.

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel