Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

27 februari 2020

Programma Personen met onbegrepen gedrag stopt

Drie jaar lang hebben ervaringsdeskundigen van Cliëntenbelang Amsterdam vanuit cliënt- en naastenperspectief de gemeente en ketenpartners geadviseerd over de omgang met personen met onbegrepen gedrag. Eerst als klankbordgroep en het laatste jaar als kennisgroep.

 

Ze maakten onderdeel uit van het programma van de gemeente om de aanpak van personen met onbegrepen (verward) gedrag te verbeteren. Het programma is inmiddels beëindigd. Op 20 januari jl. vond de slotbijeenkomst plaats. 

De kennisgroep heeft zijn meerwaarde bewezen en mag het werk voortzetten in het Bestuurlijk Overleg GGz.

 

De kennisgroep dacht onder andere mee over de invoering van de ‘Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg' (Wvggz). Deze nieuwe wet is op 1 januari ingegaan. De kennisgroep adviseerde daarnaast over het Advies- en Meldpunt OGGZ.

 

Bij dit nieuw opgerichte meldpunt van de gemeente kan iedereen zijn zorgen over een (onbegrepen) iemand melden. De gemeente moet de binnengekomen meldingen onderzoeken en tijdig afhandelen. Het advies ging onder andere over bejegening en communicatie.


Ook is er gepleit voor het gebruik van de term ‘onbegrepen gedrag’ in plaats van ‘verward gedrag’. De kennisgroep heeft 4 bijeenkomsten georganiseerd en is de laatste adviezen aan het afronden. 

 

(Het artikel loopt door na de foto)

Foto Kennisgroep Pmog uitsnede feb 2020.jpg

De leden van de kennisgroep achterste rij van links naar rechts: Anna Diouf, Edo Paardekooper Overman, Annette da Graça,  Jaap Peeters, Angelien Horn, Mirjam Dessing en Gee de Wilde. Vooraan: Arnold Folkerts, Merlijn Marcus (filmmaker) en Renée van Vlaardingen (gemeente Amsterdam). Elmi Minoek van de kennisgroep staat niet op de foto.

 

Slotbijeenkomst

Tijdens de slotbijeenkomst in Pakhuis de Zwijger stond deze vraag centraal: Wat betekent het voor een gezin als een kind, ouder of verzorger verplichte ambulante zorg krijgt opgelegd? Naast de inhoudelijke discussie konden de aanwezigen kijken naar de film ‘Wie is hier verward?’ en luisteren naar een optreden van Moraya de Haan.

 

Verschillende invalshoeken

Projectleider bij Cliëntenbelang Amsterdam Esther Kok vertelt dat de kennisgroep een brede opzet had: “Er zaten ook een oud-hulpverlener en een buurtbewoner in. Zo waren verschillende invalshoeken vertegenwoordigd. We bedanken de leden voor hun inzet en de goede adviezen! Maar ook zeker de gemeente en andere partners voor de mooie samenwerking.”


Verslag

Wilt u het verslag van de slotbijeenkomst ontvangen, zodra dat klaar is? Stuurt u dan een mail aan Esther Kok via e.kok@clientenbelangamsterdam.nl

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Wat is de Wvggz?
De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) is op 1 januari jl. in werking getreden. Deze nieuwe wet vervangt de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Bopz). De nieuwe wet biedt handvatten om meer ambulant en preventief hulp te bieden aan mensen met geestelijke problemen die geen vrijwillige zorg willen. Nieuw is dat iedereen zijn zorgen over een medeburger bij gemeenten moet kunnen melden en dat de gemeente die melding ook moet onderzoeken.