Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

8 januari 2015

Psychische crisis: en wat doe ik met mijn dochtertje?

Als alleenstaande moeder moet je er altijd zijn voor je kinderen. Maar wat als je een psychische aandoening hebt die plotseling kan uitmonden in een opname? Elisabeth heeft het al een paar keer meegemaakt. Mocht het weer gebeuren, dan weet haar hele netwerk precies wat er moet gebeuren. Alle afspraken liggen vast in een crisisplan met bijbehorende Crisiskaart. Een erg nuttig document, dat meer bekendheid verdient.

Met een kind moet je meer vooruitlopen op wat er kan gebeuren dan als je alleen bent. Toch is de Crisiskaart aanbevelenswaardig voor iedereen die wel eens in een crisis raakt. Hierin staat wie tijdelijk je financiën en je post beheert, zodat je geen problemen krijgt met bijvoorbeeld het UWV en Belastingdienst.

Mensen uit je netwerk weten hoe ze jou het beste kunnen benaderen, welke medicatie je slikt en hoe je het beste herstelt. Een fijn gevoel dat rust geeft. Je hebt tenslotte al genoeg aan je hoofd tijdens een crisis. 

Ons Steunpunt GGz ondersteunt mensen bij het maken van een Crisiskaart. Het initiatief ligt bij u, de cliënt. Wilt u meer weten of denkt u dat de Crisiskaart iets voor u is, belt u dan naar (020) 57 77 976 of mail naar crisiskaart@clientenbelangamsterdam.nl

Het verhaal van Elisabeth

*Elisabeth, een leuke jonge vrouw van 41 jaar,  is op alles voorbereid. “Als ik word opgenomen, dan duurt het minstens twee maanden voordat de rust en medicatie hun werk doen. Daarna heb ik tijd nodig om thuis verder te herstellen. Familie vangt mijn dochtertje Sarah van zeven jaar in die tijd op."

"Mijn ex-partner werkt sinds vier jaar in de Verenigde Staten en mijn schoonouders wonen in Engeland, dat maakt het allemaal lastiger. Ik heb Sarah bij de British School van Amsterdam opgegeven, zodat ze in Engeland naar school kan, mocht ik opgenomen worden. Mijn achternicht kan haar op het vliegtuig zetten ‘Unaccompanied Minor’. Sarah heeft al ruime ervaring met het vliegen onder begeleiding van luchthavenmedewerkers.”

Crisiskaart altijd bij je

Een crisisplan bestaat uit zo’n vier A-viertjes. Bij de meest betrokken personen ligt een kopie, zoals de huisarts, de vaste behandelaar, vertrouwenspersoon, familie en de Crisisdienst. Zij ondertekenen het plan ook voor akkoord. De belangrijkste informatie uit het crisisplan staat op de Crisiskaart, een handzaam kaartje dat je altijd bij je kunt dragen.

Elisabeth: “Het opstellen van zo'n plan is wel een werk, hoor. Je moet duidelijk aangeven wat je er wel en niet in wilt hebben. En daarmee moet je langs alle betrokkenen gaan. Ik heb ook nog een Engelse versie gemaakt voor mijn schoonfamilie. Maar het is de moeite waard. Niemand kan zeggen dat ie niet op de hoogte was van mijn wensen.”

Kamer alleen

Elisabeth vertelt wat haar wensen bij opname zijn: “Ik wil graag opgenomen worden in de Mentrumkliniek in Amsterdam-West. In het begin wil ik het liefst een kamer alleen, omdat het erg belangrijk is dat ik tot rust kom. Eventuele slaapmedicatie wil ik zo snel mogelijk afbouwen.”

"Ook staat in het plan staat hoe een crisissituatie eruit ziet, en wat de voortekenen zijn. Elisabeth schreef daarover: ‘Ik maak dan vaak vreemde bewegingen met mijn hoofd, en kan verward overkomen. Opname probeer ik te voorkomen door sociaal wenselijke antwoorden te geven. Verbaal ben ik namelijk heel sterk. Naar oudere psychiaters luister ik wel, omdat ik hen voor vol aanzie vanwege hun charisma en levenservaring." 
 

* Elisabeth heeft een bipolaire stoornis waardoor ze periodes van manie kan hebben en periodes van depressie.  In een crisissituatie denkt ze verhoogd associatief. Het is al verschillende keren voorgekomen dat ze daardoor is doorgeschoten in een psychose.
Meer informatie over haar aandoening vindt u bij de Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen.

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel