Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

27 juni 2022

Publieksjury Amsterdamse Architectuurprijs keek ook naar toegankelijkheid

Dit jaar was toegankelijkheid een van de criteria bij het beoordelen van architectuur. Eric Groot Kormelink, onze beleidsmedewerker Mobiliteit en Toegankelijkheid, zat namelijk in de publieksjury van de Amsterdamse Architectuurprijs. Eric: “Basisschool De Wereldburger kreeg van ons de publieksprijs. Het is niet het meest toegankelijke gebouw, maar het scoorde goed op al onze criteria.”

 

Eric heeft veel tijd gestoken in zijn rol als lid van de jury: “Met de 2 andere juryleden bekeek ik op één dag de 10 genomineerde gebouwen. Daaraan voorafgaand hebben we 4 criteria vastgesteld: duurzaamheid, vernieuwing, fysieke toegankelijkheid en sociale samenhang. De laatste noemen we ook wel sociale toegankelijkheid.”

 

(Het artikel loopt na de foto door)

Thumbnail Basisschool De Wereldburger.jpg

(Foto: Thijs Wolzak)

 

Fysieke toegankelijkheid op de kaart gezet

Het viel Eric op dat architecten bij het woord 'toegankelijkheid' voornamelijk denken aan 'sociale toegankelijkheid': de bereikbaarheid van het gebouw voor bijvoorbeeld buurtbewoners. “We hebben de fysieke toegankelijkheid goed op de kaart weten te zetten. Je zag de architecten als het ware schrikken: ‘Telt dat ook mee als we willen winnen?’”

 

Toegankelijkheid geen uitgangspunt

“Zoveel gebouwen, zoveel toegankelijkheid”, zegt Eric. “Bij elk gebouw wordt het weer anders ingezet. Er was wel aandacht voor toegankelijkheid, maar het was nooit een uitgangspunt. Vaak werd er pas aandcht aan besteed als een groot gedeelte al af was.

 

Het invalidentoilet wordt dan bijvoorbeeld ergens weggestopt in een ruimte die toch nog over was. De architecten van grote prestigieuze gebouwen houden vaak het minst rekening met toegankelijkheid, viel me op. Daar gaat het voornamelijk over hoe mooi het ontwerp is.”

 

Je welkom voelen

Eric vertelt dat alle 3 de juryleden iets hadden met sociale cohesie: “Past het gebouw in de buurt? Knapt de buurt ervan op? Kan iedereen er gebruik van maken? In Basisschool De Wereldburger worden bijvoorbeeld regelmatig feestjes of marktjes georganiseerd voor de buurt.

 

Wat sociale toegankelijkheid betreft: dat benoem ik ook wel eens als ‘Je welkom voelen in een gebouw'. Kunnen bijvoorbeeld mensen met een licht verstandelijke beperking goed de weg vinden? Kun je makkelijk iemand aanspreken om iets te vragen? Is er goede bewegwijzering naar en in het gebouw?”

 

Thumbnail winnaars en publieksjury AAP juni 2022.jpg

Op de foto: Eric Groot Kormelink (5e van rechts) met de andere juryleden en de winnaars van de publieksprijs.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel