Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

11 mei 2022

Radio Signaal 12 mei: theatervoorstelling over gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog

Elke donderdag van 14.00 tot 15.00 uur kunt u naar Radio Signaal luisteren op Radio SALTO. Op de radio via FM kanaal 103,3 (kabel) of FM kanaal 99,4 of 106,8 (ether). En overal ter wereld via internet.

 

Wilt u reageren op onze uitzendingen? Stuurt u dan een mail naar radiosignaal@clientenbelangamsterdam.nl. Tijdens deze uitzending kunt u luisteren naar 2 Ted Talks, de actuele agenda en onze mededelingen.

 

Begrijpen en goedpraten

In de voorstelling 'Een botsing met het verleden' onderzoeken Alev Kutluer en Tina Krikke van Toneelgroep De Vlammende Eend gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. In hoeverre kun je begrijpen wat er is gebeurd en welke keuzes mensen hebben gemaakt? En wanneer verandert 'proberen te begrijpen' in 'goedpraten'?

 

In de uitzending vertellen zij over hun voorstelling en de totstandkoming ervan. Het boek 'De man die geen hekel had aan Joden: een botsing met het verleden' van Chaja Polak werd door hen bewerkt tot een voorstelling van 45 minuten. In het boek vertelt Chaja over de arrestatie en deportatie van haar jonge ouders naar Auschwitz omdat ze Joods waren. Haar vader werd vermoord.

 

Aanklacht

Het boek is een aanklacht tegen gebrek aan kennis, kritiekloosheid en onverschilligheid. En tegen het één hoop gooien van zowel daders als slachtoffers, wegkijkers en de miljoenen meelopers zonder wie de massamoord op het Joodse volk, Sinti en Roma nooit ten uitvoer had kunnen worden gebracht.

 

botsing met het verleden.jpg

 

Verbinding heden en verleden

Zij willen geen schitterend toneel maken maar theater gebruiken om de wereld om hen heen te begrijpen en een verbinding te leggen tussen heden en verleden. De voorstelling wordt gevolgd door een nagesprek of een interview met Chaja Polak en is waardevol en educatief gebleken voor (groepen) jongeren vanaf 16. Meer informatie en trailer vindt u op www.devlammendeeend.nl

 

In deze uitzending geen column, maar wel een kakelverse Agenda en Mededelingen.
 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Radio Signaal digitaal
Luister via internet live naar de uitzending. Beluister eerdere uitzendingen via de uitzending gemist service van StadsFM. Radio Signaal is ook te volgen op Twitter. Gedenkwaardige reportages, columns en interviews uit het verleden vindt u op ons Youtube-kanaal.