Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

10 juli 2023

Radio Signaal 13 juli over de geschiedenis van Nieuw-West met Bas Kok

Elke donderdag van 14.00 tot 15.00 uur kunt u naar Radio Signaal luisteren op Radio SALTO. Op de radio via FM kanaal 103,3 (kabel) of FM kanaal 99,4 of 106,8 (ether). En overal ter wereld via internet.

 

Wilt u reageren op onze uitzendingen? Stuurt u dan een mail naar radiosignaal@clientenbelangamsterdam.nl. We beginnen de uitzending met een actuele agenda en mededelingen. 

 

Bas Kok

Bas Kok (Amsterdam, 1966) is te gast. Hij groeide op in Amsterdam Nieuw-West en Noord. Naast psycholoog is Bas schrijver van boeken, essays, opiniestukken, columns en blogs. Voordat hij met publiceren begon, werkte hij 20 jaar als arbeids- en organisatiepsycholoog.

 

Op 22 juni sprak hij in de uitzending van Radio Signaal over stadsdeel Noord en de ontwikkeling van een achtergesteld deel van Amsterdam naar een creatief en snel ontwikkelend stadsdeel.

 

Bas Kok LinkedIn.jpegBoek 'Op een dag in Nieuw-West'

Onlangs kwam zijn boek 'Op een dag in Nieuw-West' uit. "Waarom moest mijn geboortehuis tegen de vlakte?", vraagt Bas Kok zich af. Na een gelukkige kindertijd verhuisde hij op 10-jarige leeftijd uit Nieuw-West. Jaren later is de nieuwbouwwijk van zijn jeugd grotendeels verdwenen. Waarom?

 

Tijdens zijn zoektocht blijkt dat de reden voor de sloop er al lag voordat de Westelijke Tuinsteden op de tekentafel lagen. In zijn boek trekken de historie van de grachtengordel, oude volkswijken en buurtdorpen voorbij, evenals de familiegeschiedenis van de auteur. Geleidelijk wordt duidelijk dat Amsterdam in de tuinsteden een kaartenhuis bouwde.


Daarnaast legt de zoektocht van Bas het stedelijk beleid van Amsterdam bloot. Hoe gaat de hoofdstad om met gewone Amsterdammers en de buurten waarin zij wonen? Het betoog mondt uit in een hoopvol perspectief. Rond de Sloterplas en Haven-Stad ontluiken nieuwe dromen.

 

Nieuw-West

Amsterdam Nieuw-West heeft een eeuwenlange geschiedenis: Eerst als veenkolonie en later als land- en tuinbouwgebied in Sloten. In de twintigste eeuw kwam in Amsterdam een westwaartse bevolkingstrek op gang.

 

Van de Jordaan en andere buurten trokken stedelingen naar de wijken in Plan West en later naar die van het  Algemeen Uitbreidingsplan (AUP). De Westelijke Tuinsteden zijn het grootste werk van Van Eesteren, architect en stedenbouwkundige.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

Radio Signaal digitaal
Luister via internet live naar de uitzending. Beluister eerdere uitzendingen via de uitzending gemist service van StadsFM. Radio Signaal is ook te volgen op Twitter. Gedenkwaardige reportages, columns en interviews uit het verleden vindt u op ons Youtube-kanaal.