Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

27 september 2022

Radio Signaal 29 september met mensenrechtenactivist, schrijver en politicus Boris Dittrich

Elke donderdag van 14.00 tot 15.00 uur kunt u naar Radio Signaal luisteren op Radio SALTO. Op de radio via FM kanaal 103,3 (kabel) of FM kanaal 99,4 of 106,8 (ether). En overal ter wereld via internet.

 

Wilt u reageren op onze uitzendingen? Stuurt u dan een mail naar radiosignaal@clientenbelangamsterdam.nl

 

Te gast is Boris Dittrich (1955) naar aanleiding van zijn autobiografie ‘Mandaat’. Hierin kijkt hij terug op zijn persoonlijke - en werkzame leven. We zoomen in op zijn achtergrond als zoon van een Tsjechische vluchteling, op zijn puberjaren, zijn problematische zoektocht naar zijn seksuele gerichtheid en zijn coming-out. 

 

Politieke loopbaan

Boris Dittrich studeert rechten, wordt advocaat (1981) en later rechter (1989 tot 1994) bij de Rechtbank in Alkmaar. Zijn betrokkenheid bij en werkzaamheden voor de Anti-apartheidsbeweging zijn de bodem voor zijn brede belangstelling en inzet voor mensenrechten.

 

Zijn politieke loopbaan begint als fractievoorzitter van D66 in stadsdeel Amsterdam-Zuid (1990). Daarna is hij Tweede kamer lid (1994 tot 2006) en - partijleider en fractievoorzitter (2003-2006) van D66. Hij maakt zich jarenlang hard voor de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht. Nederland wordt het eerste land ter wereld en vele zullen er nog volgen, mede door zijn inzet. 

 

Boris staat aan de wieg van vier initiatiefwetsvoorstellen: 

  • Geen verjaringstermijn bij zeer ernstige misdrijven.
  • Spreekrecht in de rechtszaal voor slachtoffers van een misdrijf.  
  • Wettelijk vaste boekprijs.
  • Starfbaarstelling van stalking.

 

We gaan er op een aantal in.

 

Betere positie LHBTIQ+

Boris werkt bij  Human Rights Watch, eerst in New York, en vervolgens in Berlijn (mei 2007 tot 1 oktober 2018). Bij toetsen van mensenrechten van LHBTIQ+-ers staan de Yogjakarta-beginselen centraal. Wat die inhouden en wat de update daarvan is, horen we graag van hem. Hij reist de wereld rond om met veel diplomatie en creativiteit een betere positie te bevechten voor LHBTIQ+ers  of verdere verslechtering tegen te gaan. 

 

Na zijn jaren bij Human Rights Watch wordt hij Eerste Kamerlid (2019) en is hij nog steeds schrijver van thrillers, romans en nu zijn autobiografie ‘ Mandaat’. 

 

We zien er naar uit Boris Dittrich in de studio te ontvangen.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

 

Radio Signaal digitaal
Luister via internet live naar de uitzending. Beluister eerdere uitzendingen via de uitzending gemist service van StadsFM. Radio Signaal is ook te volgen op Twitter. Gedenkwaardige reportages, columns en interviews uit het verleden vindt u op ons Youtube-kanaal.