Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

7 juni 2022

Radio Signaal 9 juni over het Museum om de Hoek

Elke donderdag van 14.00 tot 15.00 uur kunt u naar Radio Signaal luisteren op Radio SALTO. Op de radio via FM kanaal 103,3 (kabel) of FM kanaal 99,4 of 106,8 (ether). En overal ter wereld via internet. 

 

Wilt u reageren op onze uitzendingen? Stuurt u dan een mail naarradiosignaal@clientenbelangamsterdam.nl

 

Samen meer Mokum

Edwin Reinold is te gast. Hij is voorzitter van de Stichting Museum om de Hoek en vertelt over de grote tentoonstelling 'Samen meer Mokum'. De tentoonstelling is te bezoeken in het Amsterdam Museum en de 22 instellingen van Museum om de Hoek zijn ook elk op hun eigen locatie te bezoeken. Meer informatie en locaties is te vinden op www.museumomdehoek.nl.

 

Buurtmusea werken samen

Museum om de Hoek is het samenwerkingsverband van een aantal kleine en buurtmusea in Amsterdam. De Musea om de Hoek zijn verspreid door de stad te vinden en laten je als bezoeker kennis maken met bijzondere buurten van Amsterdam en hun eigen verhalen.

 

Ze vertellen over de lokale geschiedenis, cultureel erfgoed en het samenleven in en rondom de stad, over het verleden, het hier en nu en de toekomst. Bijzondere verhalen van de stad, die de Musea om de Hoek op een heel eigen manier laten beleven.

 

Amsterdam Museum en Museum om de Hoek zijn in 2020 een samenwerking gestart om binnen het thema ‘Verzamel de stad’ een tijdelijke tentoonstelling 'Samen meer Mokum' in te richten, waarin het heden en verleden van Amsterdam een centrale plaats innemen.

 

Veerkracht van mensen

Het eerste thema is ‘Armoede, eerlijke handel, (de)kolonisatie’ en wordt gepresenteerd door Multatuli Museum, Buurtmuseum Indische Buurt, het Cacaomuseum en Museum Perron Oost. Zij willen aandacht vragen voor misstanden, maar ook oplossingen laten zien en de veerkracht van mensen. Via Multatuli kom je bij de cacaoplantages met zijn koloniale verrijking en uitbuiting.

 

(De tekst loopt door na de foto)

Thumbnail Museum Om de hoek.jpg

(Foto: Amsterdam Museum) 

 

De cacao uit Indonesië werd vervoerd naar de grootste cacaohaven ter wereld in Amsterdam-Oost. Via de Ranchibaby’s gaat de bezoeker naar de huidige tijd, waarin een omslag van bewustwording te zien is. Museum Indische Buurt spiegelt armoede (ook die van Multatuli) versus de rijkdom van koloniaal Nederland, maar belicht ook positieve kanten die steeds zichtbaarder worden, elkaar dragen in een buurt.

 

Persoonlijke verhalen

Het zijn persoonlijke verhalen die reflecteren op onze gedeelde geschiedenis en hoe we nu daarmee omgaan. De thema’s van de volgende periodes zijn respectievelijk ‘Gentrificatie en woningbouw’, ‘Vertier, kunst en poëzie’, ‘Water en ambacht’, ‘Religie, de dood en slavernij’ en ‘Beroemde Amsterdammers uit de geschiedenis.’

 

Column

De column van deze week 'Tolerantie en decadentie' is van Toon van der Aa.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Radio Signaal digitaal
Luister via internet live naar de uitzending. Beluister eerdere uitzendingen via de uitzending gemist service van StadsFM. Radio Signaal is ook te volgen op Twitter. Gedenkwaardige reportages, columns en interviews uit het verleden vindt u op ons Youtube-kanaal.