Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

20 juli 2019

Radio Signaal blijft bestaan!

Maandenlang verkeerde Radio Signaal in onzekerheid over haar voortbestaan. Zou ons programma na september nog wel bestaan? Na lang gesteggel over de uitzendrechten in de stad kwam verantwoordelijk wethouder Meliani op 2 juli met het advies om deze rechten te verlenen aan de Publieke Omroep Amsterdam (POA). Op vrijdag 12 juli om half 5 ’s nachts stemde een ruime meerderheid in de gemeenteraad in met het advies. Dit houdt in dat Radio Signaal de komende 5 jaar kan blijven uitzenden! Radio Signaal bedankt iedereen die de petitie 'Handen af van SALTO!' heeft getekend en verspreid of andere actie heeft ondernomen voor het behoud van SALTO en alle mooie programma’s die daar gemaakt worden.

 

Onderdeel van POA

Ons programma Radio Signaal is aangehaakt bij uitzendorganisatie SALTO dat onderdeel is van de POA, samen met At5, FunX en de Concertzender. Elke 5 jaar moet er een uitzendlicentie aangevraagd worden. Begin dit jaar bleek er  een andere partij (C-Amsterdam) te zijn die ook op de uitzendlicentie aasde. C-Amsterdam wilde vooral in de plaats van At5 gaan opereren. C-Amsterdam toonde geen interesse in SALTO en de Concertzender en konden ophouden te bestaan. Als zijnde 'niet divers en vooral amateuristisch'.

 

Geen ervaring bij C-Amsterdam

Wethouder Touria Meliani toonde zich enthousiast over C-Amsterdam, maar was voor samenwerking tussen
C-Amsterdam en At5. Zij stelde 2 deskundigen aan om die mogelijkheid te onderzoeken en gesprekken te voeren met alle andere partijen. Een van de conclusies was dat samenwerking niet mogelijk was, omdat At5 daar totaal geen financiële ruimte voor had. Ook was er een te groot gebrek aan ervaring bij C-Amsterdam en had het geen nieuwsvoorziening.

 

En een aantal zaken die C-Amsterdam in de aanvraag (bid) had voorgesteld als harde feiten, bleken zachte wensen te zijn. Daarnaast hebben SALTO en een veelheid aan programma’s - waaronder Radio Signaal dus - laten horen en zien dat ze bestaan, wat ze doen en dat ze alles behalve amateuristisch zijn. Ze zijn divers in samenstelling en programmering en nemen een stevige positie in tussen partijen zoals AT5 en C-Amsterdam.

 

Van doorslaggevende betekenis

In het advies van de wethouder staat overduidelijk dat SALTO en FunX zeer waardevolle merken zijn van de POA, naast AT5. En dat beide merken onvoldoende zijn meegewogen in alle rapporten. Met andere woorden: SALTO en FunX zijn van doorslaggevende betekenis in het advies. Dat is een belangrijk gegeven. Dat wat C-Amsterdam van geen enkele waarde vond, heeft dus uiteindelijk als breekijzer gewerkt om de boel te doen kantelen. 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel