Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

5 maart 2024

Radio Signaal over Internationale Vrouwendag

Elke donderdag van 14.00 tot 15.00 uur kunt u naar Radio Signaal luisteren op Radio SALTO. Op de radio via FM kanaal 103,3 (kabel) of FM kanaal 99,4 of 106,8 (ether). En overal ter wereld via internet.

 

Wilt u reageren op onze uitzendingen? Stuurt u dan een mail naar radiosignaal@clientenbelangamsterdam.nl. We beginnen de uitzending met mededelingen en een actuele agenda. 

 

Vrijdag 8 maart a.s. is het weer Internationale Vrouwendag. Een dag die in het teken staat van strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen overal ter wereld. In onze uitzending van donderdag 7 maart blikken we vooruit.

 

Positie vrouwen in Indonesië en Indische vrouwen in Nederland

Te gast is Yulia Pattopang, medewerker Publieksactiviteiten van het Indisch Herinneringscentrum. Het centrum organiseert met de Openbare Bibliotheek op zaterdag 9 maart de bijeenkomst 'Indië Next' met een veelzijdig programma. Een mooie gelegenheid om tijdens de uitzending stil te staan bij het werk van het Herinneringscentrum en bij de positie van vrouwen in Indonesië en Indische vrouwen in Nederland. Waar houden vrouwen(organisaties) zich mee bezig en wat zijn hoopgevende ontwikkelingen? En welke niet? 


Plaatje Internationale Vrouwendag Vandaag is onze dag.jpgWe gaan het ook hebben over het thema 'Indië Next' van de bijeenkomst op 9 maart, de sprekers en hun expertise op het gebied van vrouwenrechten en -empowerment en het culturele programma met spoken word en dans.

 

Historie

Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan, doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en het vrouwenkiesrecht. In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd, in 1912 voor het eerst in Nederland.

 

Op 8 maart 1908 vond in New York een grote staking van vrouwen plaats. Naar schatting 15.000 textielarbeidsters marcheerden die dag door de Lower East Side naar Union Square. De staking was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en is onder meer beroemd geworden door de poëtisch verwoorde eis voor 'Brood en Rozen'.

 

Nafiss Nia.jpgGedicht

Nafiss Nia draagt haar gedicht 'Aan de Bloemgracht' voor. Nafiss is een Iraans -Nederlandse dichter, filmmaker en literair vertaler. 

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

Radio Signaal digitaal
Luister via internet live naar de uitzending. Beluister eerdere uitzendingen via de uitzending gemist service van StadsFM. Radio Signaal is ook te volgen op Twitter. Gedenkwaardige reportages, columns en interviews uit het verleden vindt u op ons Youtube-kanaal.