Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

2 mei 2023

Radio Signaal staat stil bij WO II en oorlog Oekraïne

Elke donderdag van 14.00 tot 15.00 uur kunt u naar Radio Signaal luisteren op Radio SALTO. Op de radio via FM kanaal 103,3 (kabel) of FM kanaal 99,4 of 106,8 (ether). En overal ter wereld via internet.

 

Wilt u reageren op onze uitzendingen? Stuurt u dan een mail naar radiosignaal@clientenbelangamsterdam.nl. We beginnen de uitzending met een actuele agenda en mededelingen. 

 

Tijdens deze uitzending van donderdag 4 mei herdenken we de Tweede Wereldoorlog en staan we stil bij de oorlog dichtbij: in Oekraïne. We doen dit met Jan Willem Verkerk, Renske Wolters en Marysa Otte.

 

Tosties4Oekraïne

Jan Willem en Renske zijn oprichters van het initiatief 'Tosties4Ukraine'. Zij
zamelen ook (medische) hulpgoederen in. De partner van Jan Willems is Oekraïense en hij vertelt over de oorlog en hoe het met haar familie gaat.  

 

Jan Willem is de drijvende kracht achter Tosties4Ukraine Op hun website
kunnen mensen in Nederland tosti’s bestellen. Met een bus vol tosti's en
hulpgoederen rijden zij naar Oekraïne en delen deze uit aan vluchtelingen in Oekraïne en Polen, vooral vrouwen en kinderen.

 

We krijgen ook te horen wat ze zoal inzamelen, met wie ze samenwerken en welke verhalen ze te horen krijgen van Oekraïners over hun situatie. 

 

Snotneusje

Marysa Otte is adviseur Collectiezaken bij het Amsterdam Museum. Zij
vertelt over het orgeltje dat tijdens Bevrijdingsdag 7 mei 1945 op de Dam stond. Achter dit orgeltje met de naam 'Het Snotneusje' zochten vele feestende Amsterdammers dekking toen plotseling een Duitse soldaat met een mitrailleur om zich heen schoot.

 

Het orgeltje is in bezit van het Amsterdam Museum en is in 2020 gerestaureerd. Op Bevrijdingsdag staat het op zijn oude plek de Dam. Zeker 32 mensen kwamen op 7 mei 1945 om het leven.

Draaiorgel het Snotneusje foto ANP.jpg

Draaiorgel Het Snotneusje - © foto ANP

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Radio Signaal digitaal
Luister via internet live naar de uitzending. Beluister eerdere uitzendingen via de uitzending gemist service van StadsFM. Radio Signaal is ook te volgen op Twitter. Gedenkwaardige reportages, columns en interviews uit het verleden vindt u op ons Youtube-kanaal.