21 december 2020

Radio Signaal uitzending 24 december (herhaling van 6 sept 2018)

Elke donderdag van 14.00 tot 15.00 uur kunt u naar Radio Signaal luisteren op SALTO Omroep Amsterdam. Op de radio via FM kanaal 103,3 (kabel) of FM kanaal 106,8 (ether). En overal ter wereld via internet. 

Radio Signaal in coronatijd

Op Kerstavond herhalen we onze uitzending van 6 september 2018. De huidige lockdown maakt dat we helaas nog geen gebruik kunnen maken van de studio's van Salto.  Alle organisaties in de uitzending zijn nog bereikbaar, in aangepaste vorm.

 

Ombudsman

We ontvangen Inge Grundeman en Fatima Aarbaj van Ombudsman Metropool Amsterdam. Inge is senior onderzoeker en Kinderombudsman, Fatima is onderzoeker. Zij belichten 2 problemen van het moment: financiële problematiek onder jongeren en het tekort aan rolstoelwoningen in Amsterdam.

 

Jongeren en financiën

Allereerst het gebrek aan zelfredzaamheid van 18-jarigen op financieel gebied. Zij kunnen vaak niet voldoen aan financiële verplichtingen en hebben grote moeite om verleidingen te weerstaan. De gemeente probeert hier oplossingen voor te vinden en ontwikkelt een traject. Er zijn goede initiatieven om jongeren de juiste weg te wijzen, zoals Kwikstart.

 

Tekort rolstoelwoningen

Sociale huurwoningen zijn moeilijk te krijgen. Mensen met een indicatie voor een rolstoeltoegankelijke woning wachten nóg langer. Deze groep heeft doorgaans ook nog een te laag inkomen voor de nieuwe huur. De gemeente zoekt oplossingen binnen het  programma 'Huisvesting Kwetsbare Doelgroepen'.

 

Honderdplus aan het woord

Ten tijde van de uitzending verscheen de bundel '100% leven, levenslessen van honderdplussers' van sociaal-gerontoloog Yvonne Witter. Zij vertelt over de liefdevolle portretten. Wat leer je zoal met meer dan een eeuw levenservaring?  “Nooit klagen, maar doorzetten en bezig blijven”, “Mensen accepteren zoals ze zijn” en “Als je teleurstellingen meemaakt, stop ze dan in een zakdoek en gooi ze weg”.

 

Column

De column ‘Laat liggen, die oprijplaten!’ is deze week van Petra Jorissen.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Radio Signaal digitaal
Luister via internet live naar de uitzending. Beluister eerdere uitzendingen via de uitzending gemist service van StadsFM. Radio Signaal is ook te volgen op Twitter. Gedenkwaardige reportages, columns en interviews uit het verleden vindt u op ons Youtube-kanaal.