Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

3 juli 2014

Rapportage `Ouderen in Beeld` over kwetsbare ouderen

Cliëntenbelang Amsterdam oriënteert zich op dit moment op de verdere verbinding met kwetsbare ouderen. Om te onderzoeken hoe we de belangen van deze groep het best kunnen behartigen, zijn ruim twintig gesprekken gevoerd met ouderen over kwetsbaarheid, vervat in de rapportage `Ouderen in beeld’. Kwetsbaarheid bij ouderen wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van problemen. De leeftijd waarop dit gebeurt is nog niet eens het meest bepalend.

Kwetsbaar zijn betekent vaak 'afhankelijk worden'.  Gezondheidsklachten kunnen kwetsbaarheid versterken, maar ook psychische klachten of het ontbreken van familie en een sociaal netwerk. Vooral ouderen wiens partner overlijdt zijn kwetsbaar. Het lukt niet iedereen om de draad weer op te pakken.

Meedoen en nuttig zijn

Ouderen zelf hechten vooral aan familie en naasten, gezondheid en het gevoel dat ze nog meedoen en nuttig zijn. Zich nuttig voelen, ziet er voor iedereen anders uit. Voor de een betekent dit een bijdrage leveren aan de samenleving door een cursus te geven.

Voor de ander betekent het zichzelf nog kunnen redden en niet beperkt worden door ingewikkelde systemen. Er is geen standaard voor wat ouderen willen, hoe ze de dag willen doorbrengen of hoe ze willen wonen. Ieder mens is anders, iedere oudere heeft andere wensen en verlangens.

Thema's

Tijdens de gesprekken kwamen als belangrijkste thema’s naar boven:

  • Eenzaamheid
  • Kwetsbaarheid bij mensen met een laag inkomen en lage opleiding
  • Wonen
  • Dagbesteding
  • Preventie op maat

Op dit moment zijn we de verkregen informatie aan het uitwerken. Hierover zullen we u na de zomer verder informeren. 

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel