Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

29 februari 2016

Rechter kritisch over Hbh-beleid gemeente Amsterdam

In samenwerking met Matthijs Vermaat van Van der Woude de Graaf advocaten voeren wij een proefproces tegen de gemeente Amsterdam. Inzet is de nieuwe werkwijze in de toekenning van het aantal uren Hulp bij het huishouden (Hbh). Vooral het ontbreken van een formele bezwaarprocedure en de wijze waarop de omvang van de Hbh wordt toegekend, is voor ons aanleiding geweest om een proefproces te beginnen.

Dinsdag 23 februari om 9:00 uur begon de zitting, met veel publieke aandacht, bij de Meervoudige Kamer van de Rechtbank van Amsterdam. De zitting duurde ruim vier uur, twee uur langer dan gepland.

Tijdens de zitting werden vier zaken tegelijkertijd behandeld, waardoor de drie rechters een goed beeld kregen van het Amsterdamse beleid voor de Hulp bij het huishouden. De rechters waren bijzonder kritisch over het ontbreken van een bezwaarprocedure voor Amsterdammers die zorg in natura krijgen.

Daarnaast probeerde de rechters duidelijkheid te krijgen over de gehanteerde normtijden van de MO-zaak. Volgens de gemeente gebruikt indicatiesteller de MO-zaak interne werkinstructies om de omvang van de Hulp bij het huishouden vast te stellen. Op de vragen hoe deze normtijden er uitzien en of ze op objectieve criteria zijn gebaseerd, kon de gemeente geen duidelijk antwoord geven.

De rechtbank doet op 5 april uitspraak. 

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel