Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

7 mei 2024

Rogier Schravendeel te gast bij Radio Signaal

Elke donderdag van 14.00 tot 15.00 uur kunt u naar Radio Signaal luisteren op Radio SALTO. Op de radio via FM kanaal 103,3 (kabel) of FM kanaal 99,4 of 106,8 (ether). En overal ter wereld via internet.

 

Wilt u reageren op onze uitzendingen? Stuurt u dan een mail naar radiosignaal@clientenbelangamsterdam.nl. Dit is een herhaling van onze uitzending van 26 oktober 2023. We hebben wèl nieuwe mededelingen en een actuele agenda.

 

Joden in de Indische buurt

Donderdag 26 oktober is Rogier Schravendeel onze gast. Hij deed onderzoek naar het Joodse leven in de Indische buurt en een aantal andere straten in Oost. In juni kwam zijn boek over de Dapperbuurt uit. Hierin beschrijft hij het ontstaan van de wijk en een aantal straten waar Joden woonden.

 

Te lezen valt welke beroepen zij uitoefenden en wat er met hen gebeurd is tjdens de Tweede Wereldoorlog: 400 Joden werden gedeporteerd uit de Dapperbuurt, waarvan er velen zijn vermoord.

 

Joodse bijdrage aan Amsterdam

We praten ook over een bijzonder project op de Weesperzijde: Louise en Henk Schiffmacher ontdekten dat er in hun huis in de jaren 40 het Joods pension Verdooner was gevestigd en dat van daaruit 36 ouderen van Joodse afkomst zijn gedeporteerd. In plaats van stolpersteinen aan te vragen, kwamen zij in actie voor een mooi monument.

 

Een beeld van één van de bewoners dat staat voor de Joodse culturele en maatschappelijke bijdrage aan de stad Amsterdam. Straks kijkt hij - mijnheer Pop - over de Amstel. Rogier voerde namens de intiatiefnemers de gesprekken met de gemeente. 

 

100 jaar Betondorp

Naast al deze werkzaamheden schreef  Rogier hij ’een geschiedenis van de wording van de Marokkaanse Indische Buurt', en schrijft hij nu een blog over het 100-jarig bestaan van Betondorp in 2024.

 

RuudFiere_2_200_bij_133_pixels.jpgColumn

We hebben ook een verse column. Dit keer leest Ruud Fiere (beleidsmedewerker Wonen bij Cliëntenbelang Amsterdam) zijn column 'Voor een volwaardig meedoen is veel geduld nodig'. Hij schreef deze eind maart voor de website NUL20, het tijdschrift voor wonen en bouwen in de Metropool Amsterdam. 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

Radio Signaal digitaal
Luister via internet live naar de uitzending. Beluister eerdere uitzendingen via de uitzending gemist service van StadsFM. Radio Signaal is ook te volgen op Twitter. Gedenkwaardige reportages, columns en interviews uit het verleden vindt u op ons Youtube-kanaal.