Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

20 december 2014

Rolstoelrugbyvereniging wint Amsterdamse Pluim

Afgelopen maandag is voor het eerst de Amsterdamse Pluim uitgereikt tijdens het prestigieuze Sportgala van Amsterdam. De Pluim, de jaarlijkse prijs voor sportorganisaties die zich speciaal onderscheiden met sportaanbod voor mensen met een beperking, ging naar de rolstoelrugbyvereniging de Amsterdam Terminators.

De happening vond plaats in een grote tent op het middenveld van het Olympisch Stadion. De locatie was goed aangepast; geen probleem met een organisatie die goed meedenkt. De Pluim, en gehandicaptensport in het algemeen, kreeg positieve aandacht. Zo deed Jiske Griffioen, zilver op de damesdubbel rolstoeltennis bij de Paralympics van 2008, de uitreiking van de prijs voor de beste vrouwelijke topsporter.

Vooraan de Amsterdam Terminators, achter hen de topsporters die in de prijzen zijn gevallen, waaronder Ajax-coach Frank de Boer en hockeyster Ellen Hoog.

Gave sport

Cabaretier en presentator Peter Heerschop vroeg wethouder Van der Burg (Sport) wat hem nu echt geraakt heeft afgelopen sportjaar. Zijn antwoord? “Dat de Amsterdam Terminators Nederlands kampioen rolstoelrugby zijn geworden. Dat is zo’n gave sport, daar moet je echt een keer naar kijken. Dat moet te doen zijn, want in juni zijn de Nederlandse kampioenschappen rolstoelrugby in Amsterdam.”

Topsport in dagelijks leven

Van der Burg zette nog even recht dat Pluim niet voor het beste team is, maar een stimuleringsprijs voor de sportclub zelf. Deze maakt het tenslotte mogelijk dat mensen met een beperking kunnen sporten. De wethouder bleek zich goed in te kunnen leven toen hij zei: “Wij beoefenen topsport, maar voor veel mensen met een beperking is het dagelijks leven vaak al topsport.”

Betrokken en fanatiek

Marion Nijhof, oud-zwemster met een visuele beperking met vier medailles op de Paralympische Spelen, is lid van de visitatiecommissie van de Amsterdamse Pluim  en legde uit waarom de Terminators gewonnen hebben.

“Het mooie aan deze club is dat de sporters ook veel van elkaar leren om het dagelijks leven met hun beperking makkelijker te maken. De sporters zijn allemaal enorm betrokken en fanatiek. Daarnaast is er een hele hechte club vrijwilligers bij betrokken die zich al jaren in zetten”.

De Terminators

De Amsterdam Terminators is een kleine, maar zeer actieve rolstoelrugbyvereniging voor mensen met een lichamelijke beperking en is het oudste team in Nederland. Met name mensen met een dwarslaesie beoefenen deze ruige sport die ook wel Murder Ball genoemd wordt. Klik hier om het boekje met alle genomineerden en de winnaar te downloaden. Of hier om een filmpje van de Termintaors te bekijken.

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel