Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

23 april 2024

Samenwerken met naasten? Hoe? Zo!

Een vertegenwoordiging van ons Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) was op 4 april aanwezig bij de conferentie van HVO Querido ‘Samenwerken met naasten? Hoe? Zo!’. De conferentie was georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid van Henk-Willem Klaassen, tot 1 mei a.s. naastenadviseur bij HVO Querido. Het PMA vroeg hier aandacht voor KOPP (Kinderen van een Ouder met Psychische Problemen) en KOV (Kinderen van een Ouder met Verslavingsproblemen). 

 

Weinig rechten

Mantelzorgers en naasten van deze doelgroepen vormen een diverse groep – van jong tot oud - en hun positie laat te wensen over. Ze hebben namelijk weinig rechten en in toenemende mate ‘plichten’, tegen wil en dank. 

 

Ook professionals zoeken naar manieren hoe ze goed met naasten kunnen omgaan. Hoe doen ze dat met respect voor de cliënt als die dat niet wil? En wanneer gaat het ten koste van de privacy en waar hebben ze wat speelruimte?

 

Als professionals een ouder hulp bieden, kunnen ze niet altijd ook iets voor het kind doen. Daarom is het van belang dat ouders weten waar ze hulp voor de kinderen kunnen vinden, zoals bij een GGz – instelling.

 

Ook is het van belang dat ouders het onderwerp bespreken met de maatschappelijk werkers op scholen. Zo komt er meer aandacht voor het kind en de veelal verborgen hulpvragen.

 

Preventieve ondersteuning

Het PMA wees ook op het belang dat organisaties uren hebben om te voorkomen dat deze groepen kinderen zelf ook psychische problemen krijgen. Daarvoor zouden ze moeten aankloppen bij hun financiers.

 

Preventie is uiteindelijk goedkoper dan de zorg die ze op latere leeftijd moeten krijgen. In het laatste geval gaat het om bijna 50% van deze groepen kinderen. 

 

Overzicht programma

Een overzicht van alle workshops en masterclasses zijn terug te vinden in dit PDF – bestand. Een paar voorbeelden:

  • Presentatie onderzoeksresultaten Radicale vernieuwing Triadisch werken bij teams van Jong Volwassenen. Workshop door Marieke van Vuure en Farida Bell (hulpverleners HVO-Querido). 
  • Hoe werk je samen en hoe zit het dan met privacy? Masterclass door Jolanda van Boven (gezondheidsjuriste) en Henk-Willem Klaassen (naastenadviseur HVO-Querido) 
  • ‘Iedereen is naaste’. Welke tips kan je vanuit het naastenperspectief meenemen? Masterclass door Inge van Marle en Ankie van de Dussen (naasten van). 
  • Goed zorgen voor jezelf, naast het zorgen voor een ander’. Masterclass door Maria Hoeffnagel en Sebnem Cim (preventiemedewerkers Prezens en Arkin) en Kathalijne Groffen (familievertrouwenspersoon).
  • Herstellen doe je samen. Maar hoe dan? Workshop door Odette Hensen en Saira Kooiman (medewerkers van het Herstelbureau. Wat doen jouw vragen met de naaste? De antwoorden met jou? Masterclass door Inge van Marle en Ankie van der Dussen.

Thumbnail Henk Willem Klaassen HVO Querido april 2024.jpg

Henk-Willem Klaassen (foto HVO Querido)

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel