Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

21 september 2018

Sherry Jae Ebere houdt TEDx-presentatie over stigma

De eerste TEDx Salon in Amsterdam komt eraan! Op woensdag 17 oktober presenteert Sherry Jae Ebere (51) haar opmerkelijke levensverhaal. Ze vecht tegen stigmatisering. Waar komt haar vechtlust vandaan?

 

Tijdens haar presentatie zal Sherry Jae volop voorbeelden geven over de vooroordelen, waar ze regelmatig mee te maken krijgt: “Geboren in Nigeria met een handicap had ik geen makkelijke start. Het feit dat ik transgender ben, is ook reden voor stigmatisering.”

 

Krantenwijk lopen

Sherry Jae leidt een zo normaal mogelijk leven. In haar jeugd liep ze gewoon een krantenwijk, 7 jaar lang: “Dat is de uitdrukking ‘een krantenwijk lopen’, ook al doe je dat met een driewieler.” En heeft ze 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt, ondanks het feit dat ze rolstoelgebonden is. En daar is ze trots op: “Mijn eerste baantje was via een uitzendbureau. Ik heb niet gevraagd of ze werk voor me hadden, maar ik heb gezegd dat ik een baan wilde.”

 

Betuttelen

Men gaat er voor het gemak vanuit dat mensen met een beperking de hele dag niets te doen hebben, zegt Sherry: “Het komt niet in ze op dat wij ook gewoon een baan kunnen hebben.” Ook menen wildvreemde mensen dat ze Sherry ongevraagd kunnen betuttelen. Maar zij maakt daar korte metten mee. Het belooft een inspirerende avond te worden!
 

Nieuwsgierig geworden?

De TEDx Salon is van 19.00 tot 22.00 uur bij The DesignThinkers Academy aan de Nieuwe Leliestraat 13 in Amsterdam.
U kunt kaartjes à € 12,50 bestellen via deze Facebookpagina.
 

De organisatie is in handen van de DesignThinkers Academy en Cliëntenbelang Amsterdam. De tweede spreker tijdens de TEDx salon is Eric Groot Kormelink die zelf zijn aanpassingen maakt met behulp van een 3D-printer.

 

TED

TED staat voor Technologie, Entertainment (Amusement), en Design (Ontwerp). Tijdens een TED-bijeenkomst krijgen sprekers maximaal achttien minuten om op een zo toegankelijk mogelijke manier een presentatie te geven over iets dat hen na aan het hart ligt. Het motto van TED is 'Ideeën die het waard zijn te verspreiden'.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

Wat is stigmatisering?

Als men een bepaalde groep brandmerkt/stigmatiseert, dicht men die groep als geheel een bepaald negatief kenmerk toe. Het is voor de gestigmatiseerde groep [..] zeer moeilijk om een stigma kwijt te raken.

Stigmatiseren gaat gepaard met processen zoals discriminatie, het maken van onderscheid naargelang bepaalde kenmerken, stereotypering en statusverlies voor de gestigmatiseerde persoon of groep van personen.

Bron: Wikipedia