Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

25 juni 2022

Speeltuin Gibraltar goed voorbeeld van inclusief spelen

Met je rolstoel in een schommel, in de draaimolen of op de trampoline. Dat -en nog veel meer- kan in de inclusieve speeltuin De Gibraltar in Bos en Lommer. Wij vinden dat bij veel meer speelplaatsen kinderen met en zonder beperking samen moeten kunnen spelen. Bij de (her)inrichting van buurten, en dus ook speeltuinen, brengen we inclusief spelen onder de aandacht.

 

gibraltar trampoline.jpgKinderen met een beperking gaan vaak naar het speciaal onderwijs, en komen daardoor minder in contact met andere kinderen. Na schooltijd samen kunnen spelen is daarom extra belangrijk.

 

Speeltuin trekt veel mensen

Jolanda Mulder en Rhea Labree hebben de Gibraltar speeltuin ontwikkeld en houden ‘m draaiend. Er is overal aan gedacht. Zo is er ook een ruim toilet van 2 bij 3 meter, met een elektrische verschoontafel voor kinderen tot 90 kilo.

 

Jolanda: “Dit is een sociale plek, want er is altijd iemand aanwezig om te helpen. En niet alleen de kinderen ontmoeten elkaar, maar ook de ouders. Er komen zelfs mensen van buiten Amsterdam op af.”

 

Wel of geen houtsnippers op de grond

Bij de diverse (nieuw)bouwprojecten waar wij bij zijn betrokken, dringen we aan op het aanleggen van inclusieve speeltuinen. Nicolette Besemer van Onbeperkt West zag bijvoorbeeld dat er plannen waren om in de nieuwe speeltuin Houthavens houtsnippers op de grond te leggen.

 

Ze wist dat sommige soorten houtsnippers toegankelijk zijn voor rolstoelen, en adviseerde om dit tijdig na te vragen bij De Speeltuinbende. Nicolette is van mening dat in alle speeltuinen bijzondere schommels zouden moeten staan. “Zoals bijvoorbeeld de vogelnestschommel in de Van Reigersbergenstraat. Hier kan je je kindje in leggen.”

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Speeltuin De Gibraltar
Stichting De Gibraltar is beheerder van deze prachtige rustige groene speeltuin in een binnentuin in Bos en Lommer aan de Haarlemmerweg 645a. De speeltuin waar élk kind kan meespelen. Er zijn nog vrijwilligers nodig. Heeft u interesse? Belt u dan naar (020) 73 71 077.

 

De Speeltuinbende
Adviesbureau De Speeltuinbende is een initiatief van Stichting Het Gehandicapte Kind. Zij helpen een sfeer in de buurt te creëren waar iedereen zich welkom voelt, met of zonder handicap.