14 september 2021

Sportcentrum Reade mag niet sluiten

‘Behoud het sportcentrum’, zo heet de belangengroep die Sonja Hazekamp (70) samen met 6 andere revalidanten van Reade onlangs heeft opgericht. De aanleiding hiervoor is de aankondiging van Reade dat het revalidatie sportcentrum aan de Jan van Breemenstraat per 4 oktober gaat sluiten.

 

Een alternatieve plek vinden om te sporten is niet makkelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Het sportcentrum is namelijk volledig op deze groep mensen ingericht. Wat betekent de sluiting voor de sporters? En waarom is een alternatief vinden zo moeilijk?

 

Enorme geruststelling

Sonja heeft een werkzaam leven achter zich in het speciaal onderwijs. Na een mislukte rugoperatie revalideerde zij intern bij Reade. Haar vertrek na 2 maanden kwam veel te vroeg. "‘Alsof ik nog geen 2 stappen alleen kon zetten.

 

Dat ik nadat de ergste periode van corona voorbij was, terecht kon in het sportcentrum was een enorme geruststelling. Iets waar ik naar uitkeek, omdat alleen daar de juiste begeleiding voor mij rondliep.

 

Het vinden van een alternatief

Waar vind je rolstoel badminton? En volleybal met een strandbal, zodat je met pijnlijke reumahanden toch kan meedoen? Alleen in het sportcentrum bij Reade. Naast de aangepaste groepslessen, zijn er ook aangepaste apparaten. Het zijn kleine aanpassingen die grote verschillen maken, zoals een zitleuning op de roeimachine of om te kunnen overstappen vanuit je rolstoel.

 

In het sportcentrum zijn altijd 2 sportbegeleiders met heel veel ervaring aanwezig met kennis op het gebied van revalidatie en je beperking. Zij kunnen doelgerichte aanwijzingen geven tijdens het sporten en adviseren wat er nog ‘wel’ mogelijk is.

 

Die mogelijkheden zien ze in een reguliere sportschool vaak niet. Daar vragen ze eerder wat ze met je aan moeten. Ze hebben geen idee wat je aandoening inhoudt en hoe je het beste kunt sporten.

 

(Artikel gaat verder na de foto)

Thumnail artikel sportcentrum Reade.jpg

Toegankelijkheid

Zowel de sociale als fysieke toegankelijkheid is een groot pluspunt van het sportcentrum. Er is hier ruime parkeergelegenheid voor mijn driewieler, scootmobielen en voor Valys die mensen afzetten. Er is hier geen trap of drempel dus je kan zo naar binnen rollen. En ook de toiletten zijn aangepast.’

 

Kunnen zijn wie je bent

Met een lichamelijke beperking ben je in een gewone sportschool altijd de uitzondering. Het is fijn dat je in het sportcentrum geen verantwoording hoeft af te leggen, waarom je dingen anders doet. Er kijkt hier niemand naar elkaar. We moedigen elkaar alleen aan.

 

Behoud het sportcentrum

De toekomstige sluiting van het sportcentrum heeft nu al effect. Het is er stiller. Veel mensen blijven thuis en weten dat het vinden van een nieuwe plek om te sporten onmogelijk is.

 

"Als wij niet meer bewegen, dan gaat onze conditie nog veel sneller achteruit dan die van gezonde mensen. De sluiting betekent daarom een forse achteruitgang in lichamelijke gezondheid en de zelfstandigheid die daarbij hoort. Met andere woorden: met de sluiting komen de sporters achter de geraniums te zitten. En dat moeten we met zijn allen zien te voorkomen."

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel