Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

29 juni 2012

Stadsdeel Oost sluit tehuis voor jongeren met beperking

Tehuis Guldenhof (Ons Tweede Thuis) dreigt gesloten te worden. Alle inwoners, jongeren met een licht verstandelijke beperking, moeten daarom op zoek naar een andere woonplek. Een woonplek die in de meeste gevallen niet zal bieden wat Guldenhof wél te bieden heeft: de juiste zorg die uiteindelijk leidt tot een meer zelfstandige vorm van wonen. Cliëntenbelang Amsterdam roept het bestuur en de raadsleden van stadsdeel Oost op het Handhavingsbesluit te vernietigen en het huidige gebruik te legaliseren.

 

Na klachten van omwonenden over overlast heeft het stadsdeel besloten over te gaan tot een Handhavingsbesluit. Belangrijkste argument hiervoor is het feit dat de activiteiten in het tehuis niet meer passen in het oorspronkelijke bestemmingsplan en de aanvraag voor de bouwvergunning in 2004. Destijds ging het om logeren met sport- en dagactiviteiten, de afgelopen jaren is dat verschoven naar verblijf met sport- en dagactiviteiten.

 

Groot tekort in Amsterdam

De bewoners zijn 28 jongeren met een licht verstandelijke beperking, veelal met een autistische stoornis en/of gedragsproblematiek. Zij hebben behoefte aan intensieve begeleiding en behandeling, waarvoor zij nauwelijks tot niet terecht kunnen in Amsterdam. Guldenhof biedt hen een veilige, prikkelarme plek met veel ruimte en groen. Precies wat de jongeren én hun begeleiders nodig hebben.

 

Terugval

Indien het stadsdeel bij haar besluit blijft, wordt Guldenhof in september gesloten. De ouders moeten op zoek naar een kwalitatief vergelijkbare voorziening die er niet op korte termijn voor alle bewoners is. Volgens Agis Zorgkantoor kan het jaren duren voor iedereen een geschikte plek heeft gevonden. Dat zorgt voor heel veel onrust onder de jongeren die vaak weer terugvallen in oud gedrag. Daarom willen wij dat de jongeren de juiste zorg krijgen.  

 

Deel dit artikel