Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

5 april 2017

Afwijzen meerdere trapliften: in strijd met Wmo

Bij ons zijn meerdere vragen binnen gekomen over het beleid van de gemeente Amsterdam om maar één traplift per woning toe te kennen. Mensen die hoger wonen dan de eerste verdieping moeten verhuizen, omdat dit goedkoper is dan het plaatsen van twee of drie trapliften. Daarbij maakt de gemeente geen onderscheid naar de persoonlijke situatie. Dit is in strijd met de Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo) die maatwerk voorschrijft.

 

We hebben de kwestie aangekaart bij de gemeente. Daarnaast bieden we bewoners die bezwaar willen maken tegen de afwijzing van hun aanvraag voor meerdere trapliften juridische ondersteuning. 

 

Schrijnende situaties

Het beleid is dat een Amsterdammer in aanmerking kan komen voor maar één traplift. Als iemand op de tweede of derde etage woont, moet hij of zij verhuizen. Pas als het na twee jaar niet gelukt is om een geschikte woning te vinden, kan iemand een aanvraag doen voor meerdere trapliften. Dit beleid levert schrijnende situaties op: mensen die maar drie keer per week naar buiten kunnen. Met heel veel moeite. Of soms door anderen naar beneneden getild moeten worden, simpelweg omdat ze geen trappen kunnen lopen.   

 

Twee jaar zoeken

De gemeente vindt het redelijk dat mensen twee jaar naar een geschikte woning zoeken. Gezien de krapte op de woningmarkt vinden wij dat niet redelijk. De wachttijd in Amsterdam voor een woning die goed toegankelijk is, is veel langer dan twee jaar. En als mensen dan eindelijk een geschikte woning vinden, is dat vaak aan de andere kant van de stad en moeten ze hun vertrouwde omgeving achter zich laten. Juist voor mensen die niet mobiel zijn en die hulp van familie en vrienden uit hun eigen buurt krijgen, is het belangrijk om dichtbij hun netwerk te kunnen blijven wonen.

 

Maatwerk

Volgens de Wmo zou de gemeente goed moeten kijken of iemand aan de eigen buurt gebonden is. Als dat inderdaad zo is, zou de aanleg van meerdere trapliften een optie moeten zijn. In de praktijk wordt hier echter nauwelijks naar gekeken. Er wordt simpelweg een financiële grens getrokken. We hebben hierover met de gemeente gesproken en zij erkent dat ze de regels nu te strikt toepast. 

 

Politieke steun

GroenLinks, SP en D66 steunen ons. Ze hebben eind vorig jaar een motie ingediend met hetzelfde pleidooi als wij: beter maatwerk toepassen en kijken wat er nodig is om mensen in hun vertrouwde buurt te laten wonen. Vòòr de zomer weten we hoe de gemeente haar trapliftenbeleid zal aanpassen. Dan komt er een notitie die in de gemeenteraad besproken zal worden. 

 

Beleid wijzigen

Wij ondersteunen verschillende Amsterdammers bij het bezwaar maken tegen de afwijzing van hun aanvraag voor meerdere trapliften. De uitspraken van de Rechtbank Amsterdam in deze zaken verwachten we de komende maanden verwacht. Uiteindelijk hopen we om zowel door goed overleg als met een uitspraak van de rechtbank het beleid te kunnen wijzigen.

 

We houden u op de hoogte.

 

Deel dit artikel