Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

14 maart 2017

Stembureaus toegankelijk genoeg?

Als je een beperking hebt, kun je dan ook je stem uitbrengen? Als je in een rolstoel zit, wil je weten waar je naar binnen kunt. We horen graag uw ervaringen met de toegankelijkheid van de stembureau`s in Amsterdam. De gemeente Amsterdam vermeldt op deze  kaart met stembureaus hoe rolstoeltoegankelijk de stembureau's zijn: zelfstandig, met hulp of niet rolstoeltoegankelijk. En of er een gehandicaptenparkeerplaats in de buurt is. Via een korte vragenlijst kunt u (anoniem) uw eigen ervaringen doorgeven. U kunt ons ook mailen.

 

Grondrecht

Stemmen is een grondrecht. Volgens het Mensenrechtencollege verplicht het VN verdrag handicap overheden om alle stemlocaties toegankelijk te maken.  Dat moet bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gerealiseerd zijn.  Zie: https://mensenrechten.nl/stemmen-zonder-obstakels

 

Bij de tweede kamerverkiezingen van 2017 is het als  volgt  gesteld met de rolstoeltoegankelijkheid  van de stemlocaties volgens de kaart met stembureaus van gemeente Amsterdam:

 

Rolstoeltoegankelijk en gehandicaptenparkeerplaats

87

26%

Rolstoeltoegankelijk

112

33%

Met hulp rolstoeltoegankelijk

90

27%

Niet rolstoeltoegankelijk

48

14%

Totaal

337

100%

 

Bij de provinciale statenverkiezingen van 2015 was dit:

 

Rolstoeltoegankelijk en gehandicaptenparkeerplaats

86

27%

Rolstoeltoegankelijk

98

31%

Met hulp rolstoeltoegankelijk

85

26%

Niet rolstoeltoegankelijk

52

16%

Totaal

321

100%

 

Gemeente Amsterdam scoort volgens eigen informatie best goed (14% niet rolstoeltoegankelijk). Maar dit zegt nog niet alles over het hele stemproces en voor alle kiesgerechtigde Amsterdammers.

 

Deel dit artikel