Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

9 september 2014

Te korte bedenktijd bij vervanging Wmo-hulpmiddelen

Bij ons Meldpunt zijn vragen van verontruste cliënten binnengekomen over een brief van de gemeente Amsterdam. Hierin staat dat de gemeente het hulpmiddel van de cliënt zal vervangen door een vergelijkbare voorziening, bijvoorbeeld een rolstoel of scootmobiel. De gemeente meldt in de brief dat zij het hulpmiddel vervangt door een vergelijkbare voorziening van een ándere leverancier. Als cliënten dat niet willen, kunnen zij binnen zeven dagen na dagtekening contact opnemen met de Wmo-helpdesk. Na de termijn van zeven dagen kan de cliënt niet meer laten weten dat hij liever bij de huidige leverancier blijft.

Aanleiding

Voor de cliënten die contact met ons hebben opgenomen, was niet duidelijk waarom zij hun huidige voorziening moeten inleveren. De brief maakte hen ongerust en riep veel vragen op.

De vervanging van voorzieningen heeft te maken met de verdeling van alle cliënten over de drie leveranciers, waarmee de gemeente contracten heeft: Beenhakker, Harting-Bank en Welzorg. Alle Amsterdammers met een Wmo-hulpmiddel worden nu over deze drie leveranciers verdeeld, op basis van de postcode. De gemeente noemt dit de ‘uitfasering’ van de hulpmiddelen.

Reactietermijn te kort

Voor cliënten is de reactietijd van zeven dagen te kort. Zij kunnen zich niet goed laten informeren over de verschillen tussen de leveranciers. Ze kunnen niet overzien of het voor hen beter is om hun huidige voorziening te houden, of om over te stappen naar de leverancier die de gemeente voorstelt.

Cliënten zouden met vragen terecht kunnen bij de Wmo-helpdesk. Maar de Wmo-helpdesk bleek geen duidelijk antwoord te kunnen geven op hun vragen.

Sommige cliënten ontvingen de brief tijdens de vakantieperiode, waardoor zij de brief pas ná de termijn van zeven dagen hebben kunnen lezen. Voor hen was de reactietijd dus al verstreken.

Ingrijpend

Een vervanging van rolstoel of scootmobiel is ingrijpend, zeker voor cliënten die veel maatwerk en aanpassingen nodig hebben. Voor deze cliënten is zeven dagen bedenktijd veel te kort en schiet de informatie die de gemeente geeft tekort.

Contact met gemeente

Naar aanleiding van vragen en klachten van cliënten, hebben wij contact opgenomen met de gemeente. Wij hebben erop aangedrongen dat de gemeente cliënten meer bedenktijd geeft en hen beter informeert over de reden voor de vervanging en de gevolgen hiervan.

De gemeente heeft toegezegd dat zij de brief zal aanpassen en cliënten meer tijd geeft om een andere leverancier te kiezen.

Ook krijgt de Wmo-helpdesk betere instructies, zodat medewerkers de vragen van cliënten beter kunnen beantwoorden. Het bleek dat de medewerkers van de helpdesk niet genoeg informatie hadden over de vervanging van hulpmiddelen.

Hebt u al een brief ontvangen en wilt u meer bedenktijd?

Als u al een brief heeft ontvangen en wilt u meer bedenktijd dan zeven dagen, neemt u dan contact op met de Wmo-helpdesk. De helpdesk geeft uw verzoek door aan de afdeling Uitvoering, waarna u veertien dagen extra krijgt om te reageren. In de tussentijd kunt u informatie zoeken over de verschillende leveranciers en of de nieuwe leverancier de voorziening kan leveren die het beste bij u past.

Het is goed om te weten dat u bij de nieuwe leverancier niet perse een nieuwe voorziening krijgt. Het kan ook zijn dat u een gebruikte voorziening krijgt die is goedgekeurd voor hergebruik.

Mocht u bij de Wmo-helpdesk problemen ondervinden, dan kunt u ons Meldpunt bellen. Wij nemen dan contact met de gemeente.

Wat gaan wij doen?

De brief en handelswijze van de gemeente roept veel vragen op. Wat als blijkt dat de nieuwe leverancier niet het juiste hulpmiddel kan verstrekken? En hoe zit het met de privacy van cliënten? De nieuwe leverenacier belt hen nu al na vijf dagen voor een afspraak, zonder dat zij hiervoor toestemming hebben gegeven.

Bovendien vermeldt de brief dat de keuze voor een leverancier die de cliënt nu maakt, ook zal gelden voor alle toekomstige hulpmiddelen. Wij blijven hierover in gesprek met de gemeente. We dringen erop aan dat de communicatie naar cliënten verbetert en dat zij alle knelpunten oplost.

Vertel ons uw ervaringen!

Voor vragen of klachten over dit onderwerp kunt u bij ons Meldpunt terecht op maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 - 14.00 uur op (020) 57 77 999. U kunt ook mailen naar meldpunt@clientenbelangamsterdam.nl

De medewerkers van het Meldpunt behandelen uw gegevens strikt vertrouwelijk.

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel