Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

11 september 2012

Tehuis voor jongeren met beperking nog niet gered

Tehuis Guldenhof (Ons Tweede Thuis) in Amsterdam Oost heeft enig uitstel van executie gekregen van het Stadsdeel. Niet eind van deze maand maar eind juni 2013 moeten alle ingeschreven bewoners, jongeren met een licht verstandelijke beperking, overgeplaatst zijn. Zo niet dan wordt er per persoon die er nog woont en per maand een dwangsom geheven.Er is echter geen gelijkwaardige plek voor deze jongeren te vinden. Cliëntenbelang Amsterdam ondersteunt de ouders bij hun verzet tegen sluiting. We gaan in gesprek met de nieuwe directeur van Ons Tweede Thuis over de kwaliteit van zorg, nu medewerkers vertrekken door het geharrewar.

 

Ook gemeenteraadsleden en wethouder Eric van der Burg vinden de sterfhuisconstructie een slechte oplossing en pleiten voor openhouden. Helaas heeft de gemeente niet de bevoegdheid om in te grijpen. De raadsleden van stadsdeel Oost zijn de enigen die de politieke besluitvorming  kunnen terugdraaien. Zij kunnen ervoor kiezen de woonbestemming van Guldenhof te legaliseren en daarmee Guldenhof te behouden. De raadsleden hebben toegezegd hun collega’s in stadsdeel Oost  te bewegen om de situatie te herzien. Ze geven hiermee gehoor aan de oproep van de  ouders en Cliëntenbelang Amsterdam.

 

Er is een afspraak gemaakt met het dagelijks bestuur van stadsdeel Oost, de wethouder zorg  en de burgemeester om  samen de situatie te bespreken.

 

Schrijnende situatie

Jongeren met een licht verstandelijke beperking worden door de mogelijke sluiting zwaar gedupeerd, omdat er geen gelijkwaardige voorziening in Amsterdam voor hen is. De ouders hebben met Cliëntenbelang Amsterdam brandbrieven gestuurd naar stadsdeel Oost en de gemeenteraad. Zowel in juli als in september spraken we in bij de Raadscommissie Zorg.  De ouders zoeken hun heil ook hogerop en schrijven in samenwerking met Cliëntenbelang Amsterdam een brandbrief aan alle Tweede Kamerleden.

 

Kwaliteit van zorg waarborgen

Ondertussen gaat de eerst zo fantastische zorg voor de kinderen achteruit. De beste medewerkers vertrekken omdat zij geen toekomst meer zien bij Guldenhof. Cliëntenbelang Amsterdam en de ouders gaan een gesprek aanvragen met de nieuwe directeur en de raad van toezicht van Ons Tweede Thuis. Ook de Cliëntenraad van Ons Tweede Thuis  wordt ingeschakeld. De kwaliteit van de zorg in Guldenhof moet op peil blijven en daar zal de directie alles aan moeten doen. 

 

Waarom sluiten?

De reden voor de dreigende sluiting is dat de activiteiten in het tehuis niet meer passen in het oorspronkelijke bestemmingsplan en de aanvraag voor de bouwvergunning in 2004. Destijds ging het om logeren met sport- en dagactiviteiten. De afgelopen jaren is dat verschoven naar verblijf met sport- en dagactiviteiten. Na klachten van omwonenden over overlast heeft het stadsdeel besloten over te gaan tot een Handhavingsbesluit. Cliëntenbelang Amsterdam vraagt het stadsdeel om het Handhavingsbesluit te vernietigen en het huidige gebruik te legaliseren.

 

Groot tekort in Amsterdam

De bewoners van Guldenhof zijn 28 jongeren met een licht verstandelijke beperking, veelal met een autistische stoornis en/of gedragsproblematiek. Zij hebben behoefte aan intensieve begeleiding en behandeling, waarvoor zij nauwelijks tot niet elders in Amsterdam terecht kunnen. Guldenhof biedt hen een veilige, prikkelarme plek met veel ruimte en groen. Precies wat de jongeren én hun begeleiders nodig hebben. 

 

Deel dit artikel