Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

29 april 2013

Temperen optimisme wethouder Zorg over Zorgakkoord

In een artikel in Het Parool (‘Grootste pijnpunten voor Amsterdammers verzacht door Zorgakkoord’, 25 april 2013) stelt wethouder Zorg Eric van der Burg dat met het nieuwe Zorgakkoord de grootste zorgen voor mensen met een beperking, ouderen en mantelzorgers zijn weggenomen. Cliëntenbelang Amsterdam waardeert de inzet van de wethouder van de afgelopen maanden om de gevolgen van de maatregelen voor Amsterdammers te verzachten, maar ziet nog veel punten van aandacht. Wij blijven ons ernstig zorgen maken over de inkomenspositie van de verschillende doelgroepen.

Veel financiële compensatieregelingen op landelijk niveau verdwijnen. Gemeenten mogen zelf gaan bepalen hoe zij dat gaan compenseren. Terwijl in Amsterdam tegelijkertijd de Amsterdamse tegemoetkoming voor gehandicapten en chronisch zieken (Atcg) juist gaat verdwijnen.

In het Zorgakkoord zijn tal van bezuinigingsmaatregelen opgenomen, waarvan het voor de cliënt nog lang niet duidelijk is of de gemeente voldoende is voorbereid deze taken in 2015 over te nemen. Het feit dat de bezuinigingen zijn uitgesteld tot 2015 biedt alle partijen wel langer de gelegenheid zaken gezamenlijk goed te regelen. Bijvoorbeeld binnen de Bestuursambitie Langdurige Ouderenzorg.

Er wordt minder drastisch gesneden in de hulp bij de huishouding, maar daar staat tegenover dat mensen wel een eigen bijdrage moeten gaan betalen. Wij vragen ons ook af waar de gemeente straks de grens legt om te bepalen wie wel of geen huishoudelijke hulp nodig heeft én of mensen tegen de beslissing van de gemeente in beroep kunnen.  

Met de bezuinigingen in de thuiszorg zien wij knelpunten ontstaan tussen het langer thuis blijven wonen en meedoen in de maatschappij. In Amsterdam zullen toch 3000 banen verdwijnen in de thuiszorg. Uit onderzoek is gebleken dat ondersteuning uit het eigen netwerk bij complexe zorg en intensieve begeleiding niet haalbaar is. Daarvoor moeten echt voldoende professionals beschikbaar blijven.

Het Pgb (Persoonsgebonden budget) blijft, maar er wordt 5% op gekort. Het Pgb kan er juist voor  zorgen dat mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Door deze en andere maatregelen komen volgens ons de eigen regie en bijbehorende verantwoordelijkheid van de cliënt onder druk te staan.  

Wij gaan de komende weken het Zorgakkoord de komende weken grondig bestuderen en de gevolgen voor onze achterban zorgvuldig in kaart brengen. Onze reacties kunt u uiteraard op deze website terugvinden.    

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel