Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

23 mei 2022

Terrassen nemen (te) veel ruimte in op de stoep

Voetgangers met een beperking hebben ruimte zonder obstakels nodig om zich te kunnen voortbewegen. Dit kan vaak niet, doordat terrassen stoepruimte innemen. Daarom hebben we de eerste versie van het nieuwe Stedelijk Beleidskader Horeca en Terrassen kritisch bestudeerd. In de nota heeft de gemeente het over ‘Amsterdam voor iedereen’, maar veilige looproutes voor voetgangers zouden veel meer aandacht mogen krijgen.

 

We zijn teleurgesteld over het feit dat dit beleidskader nu vastgesteld zal worden, terwijl het nieuwe voetgangersbeleid maar op zich laat wachten. Nu lijkt het alsof commerciële belangen zwaarder wegen dan die van Amsterdammers, die tenslotte allemaal voetgangers zijn.

 

Grotere terrassen bij erg warm weer

Terrassen nemen vaak een groot deel van de stoep in, waardoor voetgangers gehinderd kunnen worden. We maken ons dan ook zeker zorgen over het mogen uitbreiden van terrassen bij erg warm weer. Ook horeca zonder terrasvergunning mag dan een terras hebben. Met als gevolg dat voetgangers nog minder ruimte hebben. 

 

Amsterdam voor iedereen?

De nota beschrijft hoe Amsterdam ‘uit balans’ is en dat voorzieningen zoals horeca beter over de stad zullen worden verspreid. Tussen de verschillende ‘kernen’ komen goede, veilige fietsroutes en openbaar vervoer, zo meldt de nota.

 

Wij missen in dit verhaal aandacht voor de veilige looproutes voor voetgangers. We vragen bovendien aandacht voor veilige knooppunten voor het overstappen in het Openbaar Vervoer en veilige manieren om over te steken, zodat daadwerkelijk de hele stad van iedereen kan zijn.

 

Beloning voor goedwillende ondernemers?

'Amsterdam is een stad waarin iedereen zichzelf kan zijn, en er is plaats voor iedereen. Aan de deur van een café of restaurant mogen we geen onderscheid maken', zo stelt de nota. Wij vragen ons daarom af of dit betekent dat mensen met een beperking altijd een snackbar of kroeg moeten kunnen binnenkomen.

 

In de nota is ook te lezen dat ondernemers worden als ze zich aan de regels houden. Graag zouden wij zien dat zo’n beloning er ook is voor ondernemers die hun zaak toegankelijk maken!

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

Mail ons uw ervaringen!

Heeft u wel eens last van terrassen die de stoep versperren? Laat het ons weten via de e-mail.