Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

13 december 2022

Testpersonen met beperking helpen openbaar vervoer te verbeteren

Sinds kort hebben Vervoerregio Amsterdam en het project OV-coach een testgroep met mensen met een beperking. Waaronder mensen die blind zijn, reizen in een scootmobiel of rolstoel of met een licht verstandelijke beperking. De leden van de testgroep kijken bijvoorbeeld naar hoe reizigers hun weg moeten vinden op een station. Of dat een bepaalde reis-app goed werkt en de communicatie over het reizen te begrijpen is.

 

De eerste opdracht voor de testgroep had te maken met ‘wayfinding’: hoe vind je als reiziger je weg op een station, perron en in een tram, bus of metro? Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de borden die de weg wijzen.

 

4 dagen op pad

De testgroep is 4 dagen met ambtenaren van de Vervoerregio en begeleiders van de OV-coach op pad geweest om een aantal stations door te lopen. Eddy deed voor het eerst mee: “Het is mij goed bevallen. Ik heb gekeken of de borden duidelijk waren voor Nederlanders, en ook voor toeristen.

 

Maar soms waren de letters heel klein, of stond er te veel informatie op het bord waardoor het onduidelijk werd. Ook is er niet bij elke halte een paal met aankomsttijden.” De deelnemers zagen ook dat een blindengeleidelijn uitkwam bij een informatiebord zonder braille (alfabet voor blinden).

 

Handboek Wayfinding

Binnenkort wordt het Handboek Wayfinding voor de metro aangepast. De ervaringen van de testgroep worden daarin zoveel mogelijk meegenomen. Bram Nieuwstraten, beleidsadviseur bij de Vervoerregio: “'Reizen met Eddy en de andere deelnemers geeft ons veel stof tot nadenken. Want over veel dingen die voor mij gewoon zijn, denk ik niet meer na. Alleen wat voor mij gewoon is, is dat niet voor iedereen.”

 

Ook meedoen?

Lijkt het u leuk om mee te doen aan het testen van het openbaar vervoer? Of wilt u hier meer informatie over krijgen? Neemt u dan contact op met het project OV-coach via ov-coach@mee-az.nl

 

 

 

Bron artikel: Willeke Passmore (Aanjager inclusieve mobiliteit bij Vervoerregio Amsterdam).

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

 

Openbaar vervoer toegankelijker
Met verschillende projecten probeert de Vervoerregio Amsterdam het makkelijker te maken voor mensen met een beperking om met het openbaar vervoer te reizen. Het project OV-coach is daar één van, en het testpanel ook. Cliëntenbelang Amsterdam werkt samen met de Vervoerregio.