Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

12 februari 2019

Tijd voor een wethouder Inclusie

Tv-presentatrice Lucille Werner is een actie gestart om een minister te werven voor Gehandicaptenzaken. Ze vertelde hierover tijdens de talkshow Jinek. Een goede actie, want gemeenten lopen nog te vaak aan tegen de grenzen van landelijke wetgeving. In navolging van deze actie willen wij graag in Amsterdam een wethouder Inclusie hebben.


Op 24 mei kiest Nederland deze minister tijdens een show van KRO/NCRV die Lucille Werner presenteert. De minister komt aan het hoofd te staan van een nieuw online ministerie dat de belangen behartigt van bijna 2 miljoen Nederlanders met een beperking. Via het online platform kan iedereen de activiteiten van de minister volgen.

 

Landelijke bewustwording hard nodig

Onze beleidsmedewerker Toegankelijkheid Bart Weggeman is blij met de extra aandacht voor mensen uit onze doelgroep: “Inclusief denken, het voornemen dat iedereen moet kunnen meedoen, vinden wij heel belangrijk. Hoewel het hier om een online platform gaat, en niet om een echt ministerie, hopen we toch dat de bewustwording toeneemt. Zeker ook landelijk.”

 

Wat heeft Amsterdam hieraan?

Weggeman: “Een minister zou stevige wetgeving kunnen maken, zodat zaken op lokaal niveau wel móeten veranderen. Ook op gebieden waarvoor gemeenten niet zelf verantwoordelijk zijn, zoals de toegankelijkheidsregels in het Bouwbesluit. Op dit moment hangt er te veel af van de welwillendheid van gemeenten en het aantal actieve inwoners. 

 

Veel winkels in Amsterdam gebruiken tegenwoordig een oprijplaat, zodat rolstoelers naar binnen kunnen. Maar als je pech hebt, woon je in een gemeente zonder actieve lobby voor toegankelijkheid. En neem bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Er komen steeds meer railverbindingen in en tussen steden. Nieuwe railverbindingen moeten vanaf 2020 toegankelijk zijn, en het bestaande railvervoer in 2030. Maar de wet is onduidelijk over de toegankelijkheid van de haltes. Is dit nou wel of niet wettelijk verplicht?"

 

Samenhang bewaken

Wij pleiten al enige tijd voor een wethouder Inclusie, die de samenhang van overstijgende onderwerpen bewaakt en daarop aanspreekbaar is, vertelt Weggeman. “Het tegenargument is meestal dat andere wethouders inclusie kunnen overlaten aan de desbetreffende wethouder. Zij zouden dan zelf achterover kunnen leunen. We zijn het daarmee niet eens, want ook binnen de eigen portefeuilles moeten zij aan toegankelijkheid en inclusie werken. En zonder verantwoordelijk wethouder komt er zeker niet méér aandacht voor inclusie.”

  

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart Weggeman (beleidsmedewerker Toegankelijkheid en Mobiliteit) op (020) 75 25 151 of via

b.weggeman@clientenbelangamsterdam.nl

icoon30-medewerker-linkedin.png icoon30-medewerker-twitter.png

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

  • Kijk naar Lucille Werner in de show van Eva Jinek of luister naar Stand.nl op NPO radio 1. Onze vrijwilliger Eric Groot Kormelink is vanaf minuut 8 in de uitzending te horen.