Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

26 september 2023

Toegankelijkheid duidelijker noemen in Beleidskader Puccinimethode

Eind vorige maand hebben we een reactie op het Beleidskader Puccinimethode naar de gemeente gestuurd. Omdat ‘Puccini’ belangrijk is voor de toegankelijkheid van de openbare ruimte, vinden we dat het belang van toegankelijkheid erin wel duidelijker benoemd moet worden. Daarnaast vragen ons af hoe de gemeente de goede ambities op het gebied van toegankelijkheid binnen het kader Puccini in de praktijk zal borgen en waarmaken. 

 

Zorgen

We hebben in onze reactie 3 punten genoemd waarover wij ons zorgen maken: 

  • Bijzondere plekken, de kleinere straten en parkjes kunnen worden ingericht met een afwijkende inrichting. Maar ook die plekken moeten toegankelijk worden ingericht. Een voorbeeld van ontoegankelijkheid zijn de graskeien op parkeerplaatsen aan de Buiksloterdijk.
  • Bij (groot) onderhoud wordt in principe niets aan de inrichting veranderd, maar is er zowel kans op verbetering als verslechtering van toegankelijkheid, bijvoorbeeld door hergebruik van materialen. We hebben klachten gekregen over de bestrating van het Sierplein.
  • Een nieuw ontwerp of (her)inrichting valt of staat in de praktijk ook door toezicht en handhaving, zeker als het gaat om vrije voetgangersruimte en obstakels op de stoep.

 

2 handboeken

De Puccinimethode is de standaard voor het Amsterdamse straatbeeld. Er staat in hoe de gemeente Amsterdam haar straten, pleinen en plantsoenen inricht. De methode staat beschreven in 2 handboeken. In het handboek ‘Rood’ staat welke bestrating en welk straatmeubilair de gemeente kan gebruiken en hoe ze een straat in een bepaalde buurt kan inrichten. 


In het handboek ‘Groen’ staat datzelfde maar dan over bomen, struiken, parken en plantsoenen. Omdat de gemeente Amsterdam de stad steeds meer autoluw en verkeersveiliger wil maken, wordt het beleidskader voor de Puccini-methode herzien, zodat ook de handboeken daar goed op aansluiten. 
 

We zijn tevreden over onze betrokkenheid bij het ontwerpen van bepaalde onderdelen uit het handboek Rood, zoals de openbare toiletten en het ontwerp van een nieuwe picknicktafel. Deze samenwerking met de gemeente zetten wij graag voort.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel