Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

23 december 2014

Toegankelijkheid in Amsterdam: hoezo ‘iedereen doet mee?’

De gemeente Amsterdam deelde geen cadeautjes uit in december. Een greep uit de malheur. Ouderen kunnen niet meer met de bus naar het Gelderlandplein vanwege bezuinigingen op het openbaar vervoer. En de gemeente zal het Plan van Aanpak Toegankelijkheid pas vanaf 2016 uitvoeren. Is dat wat het College van B&W verstaat onder ‘Alle Amsterdammers doen mee?’

Ouderen geïsoleerd

In Buitenveldert is veel onrust ontstaan over het wijzigen van de route van buslijn 62. Een deel van de wijk blijft daardoor verstoken van openbaar vervoer. Vooral het Groot Gelderlandplein wordt getroffen. Veel winkels, eerstelijns gezondheidszorg en andere voorzieningen voor ouderen en gehandicapten zijn straks niet meer per openbaar vervoer bereikbaar.

In Buitenveldert wonen veel ouderen. Wij kunnen de OV-kaalslag niet rijmen met het streven om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. De Regioraad (Stadsregio Amsterdam) was het enige orgaan dat deze zeer ongewenste situatie nog kon voorkomen.

Wij hebben een alternatieve busroute voorgesteld die niet langer of kostbaarder is. Helaas heeft de Regioraad de portefeuillehouder Verkeer en Vervoer niet op andere gedachten kunnen brengen. Het Parool wijdde er een artikel aan.

Moeilijk overstappen op Leidseplein

De gemeente zal de locaties van tramhaltes op het Leidseplein drastisch wijzigen. Hierbij is te veel vanuit het belang van het Openbaar Vervoer gedacht. In een inspraakreactie hebben wij aangegeven tegen ver uit elkaar liggende tramhaltes te zijn. Dit leidt tot lange, lastige overstapbewegingen voor reizigers. Mensen met beperkingen ondervinden daar onnodig veel nadeel van.

Ons tweede grote bezwaar is dat de Marnixstraat te smal voor een een tramhalte. De aanleg ervan gaat ten koste van zowel het trottoir als een goede halte en veilige oversteek. Daarom hebben we voorgesteld een variant met de bestaande haltes uit te werken. We weten nog niet of de gemeente hierop ingaat.

Visie College van B&W op toegankelijkheid?

Op 11 december jl. hebben we ingesproken in de Raadscommissie Zorg over de voortgang van het Plan van Aanpak Toegankelijkheid. De antwoorden waren erg teleurstellend. "We wachten met de uitvoering ervan tot na de ratificatie van het VN-verdrag voor de rechten van de mens, want dan weten we waar we aan toe zijn. We zijn gebonden aan personele, bouwkundige en financiële mogelijkheden."

Het roept bij ons vragen op om pas in 2016 een begroting en een uitvoeringsplanning aan het PvA toe te voegen, waar wij begin dit jaar al om hebben gevraagd. Net zoals het wachten op wat Den Haag beluit besluit over het VN-verderag.

Wat is de visie en de ambitie van het College van B&W op toegankelijkheid? Is dat ‘Alle Amsterdammers doen mee?’ Dus wat ons betreft: kom snel met een begroting bij het PvA zodat in 2015 alvast een begin gemaakt kan worden de uitvoering.

 

terug naar het nieuws overzicht »

 

Deel dit artikel