Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

25 maart 2022

Toegankelijkheid stemlocaties is verbeterd

Op woensdag 16 maart konden we weer stemmen voor de gemeenteraad en de bestuurscommissies van de stadsdelen. Voor veel mensen is zelfstandig stemmen nog niet vanzelfsprekend. Ruim voor de verkiezingen betrok de gemeente ons bij het toegankelijk maken van stemlocaties. De gemeente Amsterdam is op de goede weg!​​​​​​​​​​​​​​

 

Zo regelde de gemeente rolstoelplanken en bij de stadsdeelkantoren kwamen stemmallen (foto) ye liggen voor mensen met een visuele beperking. Ook zochten ze contact met Stichting Welzijn Doven Amsterdam en Stichting Prokkel (organisatie van mensen met een verstandelijke beperking) om hun behoeften te peilen. 

Thumbnail stemmen-met-stemma .jpeg
(Foto: Koninklijke Visio)

 

Lijst met toegankelijke stemlocaties

Om iedereen op de hoogte te brengen van deze ontwikkelingen heeft de gemeente een lijst met toegankelijke stemlocaties opgesteld. Nog niet elk stadsdeel had evenveel toegankelijke locaties, maar dat zal bij de volgende verkiezingen uitgebreid worden. Er zijn ook animatiefilmpjes gemaakt die op een duidelijke manier uitleg gaven over de verkiezingen.

 

Een arm of een elleboog?

Onze beleidsmedewerker Petra Huidink heeft een visuele beperking: “Mijn eigen ervaring was dit jaar positief. Ik stemde met de speciale stemmal voor blinden en slechtzienden. Op stadsdeelkantoor Noord werd ik prima ontvangen.

 

De dame achter de balie vertelde dat ze ook gebarentaal kende en vroeg mij vriendelijk of ze me kon helpen met de stem-mal. Wilde ik een arm, of een elleboog? Het (speciaal vanwege de mal) niet voorgevouwen stembiljet lag al klaar. Iedereen leek goed geïnstrueerd.”

 

Uw ervaringen?

We hebben positieve geluiden gehoord over de toegankelijkheid van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, maar er zijn vast nog verbeterpunten. Graag horen we ook uw ervaringen. U kunt ons mailen via toegankelijk@clientenbelangamsterdam.nl.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

Wat is een stem-mal?

De stem-mal is een speciale plaat met gaten die over het stembiljet wordt gelegd door een medewerker van het stembureau. De geluidsbox met koptelefoon vertelt de blinde of slechtziende kiezer welke partijen en kandidaten op de lijst staan en welk nummer daarbij hoort. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven.De kiezer vindt de juiste kandidaat door de gaten te tellen en kan vervolgens met potlood het gaatje inkleuren. (Bron: VNG)