Lees voor
Clientenbelang op Instagram Clientenbelang op Facebook Clientenbelang op Twitter LinkedIn YouTube

21 februari 2022

Toneelgroep Jet speelt 'Contact!'

Toneelgroep Jet is de coronapandemie doorgekomen. Maar hoe? Dat laten de acteurs zien in hun nieuwe voorstelling Contact die op 11, 12 en 13 maart te zien is in het Polanentheater. Regisseur Brigitte Defaix is opgetogen: ”Wat een mazzel dat de theaters weer opengaan!” Ze vertelt over de totstandkoming van het toneelstuk. Toneelgroep Jet is ook één van onze lidorganisaties.

 

Toneelgroep Jet, brigitte defaix .jpegBrigitte noemt haar 8 spelers lieverds met een gebruiksaanwijzing: “Voor hen was het werken aan een toneelstuk altijd het lichtpuntje van de week. Dat viel allemaal weg door de opeenvolgende lockdowns.

 

Daarom stelde ik voor om dit keer niet een bestaand stuk te kiezen, maar zelf een stuk te maken over hoe ze de coronapandemie zijn doorgekomen en wat dit met hen gedaan heeft.”

 

Persiflage

Het eerste deel van het stuk is het meest persoonlijk: het gaat over eenzaamheid en het missen van contact. De spelers vertellen met een flinke dosis zelfspot over hun ervaringen. Maar het stuk moest vooral ook grappig worden, vonden de spelers. Daarom is het tweede deel van het stuk een komische persiflage geworden: in een ‘dating show’ vinden ze uiteindelijk weer contact met elkaar.

 

Repetitie Toneelgroep Jet 2.jpgPodium is eng

Elke week stuurt Brigitte opdrachten, zodat de spelers eraan moeten blijven werken. Nu zijn ze de teksten aan het leren. “De spelers vinden het proces eigenlijk het leukst. Ik ben heel duidelijk in wat ik van ze wil, en we lachen ook veel. Ze voelen zich veilig bij mij, maar straks moeten ze het podium op. Dat podium is eng, dan worden ze zenuwachtig.”

 

Improvisatie

Brigitte noemt zichzelf geen echte toneelregisseur. Ze vertelt over haar achtergrond: “Ik kom vanuit de kant van de mime, community-art , locatie- en landschapstheater. Ik zit al 35 jaar in dit vak. Mijn werkwijze is om een stuk te ontwikkelen op basis van improvisatie, en dan te gaan combineren en kneden. Vijf jaar heb ik community-art gemaakt in aandachtsbuurten, dus ik ben wel wat gewend.”

 

(Foto repetitie: Tineke Calonaci)

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

Toneelgroep Jet

Toneelgroep Jet - voorheen Miskend Talent - haalt haar inspiratie uit de ervaringen van de acteurs zelf. Ervaringen in hun leven met psychische problemen, psychiatrische aandoeningen en hoe zij hiermee omgaan.

 

De toneelgroep was tot en met 2017 een project van SCIP, onderdeel van De Regenboog Groep. In 2021 is de toneelgroep weer actief geworden, met steun van onder andere Cliëntenbelang Amsterdam en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.